Εκατοντάδες καρναβαλιστών και πολιτών από όλη την Κρήτη έχουν κατακλύσει την καρδιά της πόλης του Ρεθύμνου για να συμμετάσχουν στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι που συμπληρώνει φέτος τα 101 χρόνια παρουσία του στη μεγαλόνησο.

Σαράντα πέντε ομάδες, δεκάδες άρματα που αντανακλούν την επικαιρότητα και τους προβληματισμούς των ανθρώπων όλων των ηλικιών καθώς και πάνω από δεκαπέντε χιλιάδες ενεργοί καρναβαλιστές, έχουν δώσει, από χθες το βράδυ έναν διαφορετικό, πρόσχαρο, ελπιδοφόρο και πειρακτικό τόνο στην καθημερινότητα σχεδόν σ΄όλη τη περιοχή του Ρεθύμνου, των Χανίων και του Ηρακλείου. Εκδηλώσεις, χοροί, κέφι και παιχνίδια υπαίθρια, έρχονται να στηρίξουν και σήμερα τις μνήμες του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού από το 1914.,

Παρά το συννεφιασμένο καιρό και τις προβλέψεις της ΕΜΥ για την πιθανότητα βροχής, τολμηροί επισκέπτες, από νωρίς το πρωί αλλά και αρκετοί από χθες το απόγευμα, ταξίδεψαν μέχρι το Ρέθυμνο για να παρακολουθήσουν τη σημερινή μεγάλη παρέλαση που θα ξεκινήσει στις δύο το μεσημέρι.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ενισχυμένη αστυνόμευση, βοηθούν την προσέλευση και κίνηση πολιτών και οχημάτων. Παράλληλα ο δήμος και η Διεύθυνσης Υγείας Ρεθύμνου έχουν δώσει μεγάλη έμφαση στην προστασία της δημόσιας υγείας και, ως εκ τούτου, έχουν απαγορευθεί οι δραστηριότητες υπαίθριων ψησταριών, μικροπωλητών και η εμπορία κάθε μορφής ποτού και τροφίμου, χωρίς άδεια και χωρίς τις απαραίτητες συνθήκες υγειονομικής τάξης.

Το αναγεννησιακό πνεύμα που υπάρχει διάχυτο στην ατμόσφαιρα του Ρεθύμνου, με τον ρομαντισμό και τις μνήμες του χθες, έρχονται και κλειδώνουν ταιριαστά με το σύγχρονο πνεύμα και τη διάθεση που κατακλύζει, λόγω της ημέρας, όλους τους κεντρικούς δρόμους, τα στενάκια της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου αλλά και το υπέροχο λιμάνι με θεματοφύλακα τον Φάρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλη αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση του καρναβαλιού με τις περιφερικές εκδηλώσεις από την αρχή του έως και το τέλος που σηματοδοτείτε απόψε το βράδυ με το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου, στηρίζουν οι εθελοντές οι και οι μαθητικές παρέες, που όντως αυτές είναι που γράφουν τελικά την ιστορία.