Επιμέλεια: Ντία Μούλου

Στο επίκεντρο της λίστας με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση στους εταίρους βρίσκονται οι αλλαγές στον δημόσιο τομέα.

Όπως αναφέρεται στη συμφωνία της Παρασκευής, «οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί εδώ και πολύ καιρό για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημοσίου τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο οι ελληνικές αρχές ανέλαβαν την ευθύνη να χρησιμοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τη συνεχιζόμενη παροχή τεχνικής βοήθειας». 

Έτσι, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες πρέπει να προχωρήσει σε αποφασιστικά βήματα για την αναδιοργάνωση του Δημοσίου. Ωστόσο, ορισμένες από τις εξαγγελίες του Γιώργου Κατρούγκαλου μπαίνουν στον «πάγο».

Τι προχωρά και τι «παγώνει» μετά τη συμφωνία

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει στις επαναπροσλήψεις των περίπου 3.000 δημοσίων υπαλλήλων, που έχει δεσμευτεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος επανειλημμένως έχει διαμηνύσει πως όσοι δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν άδικα και αντισυνταγματικά, στο πλαίσιο των μνημονιακών μέτρων που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση, θα επιστρέψουν στο Δημόσιο.

Μάλιστα, ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στην εκπομπή «Ακραίως» στον ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε πως «αν μας πουν ότι οι απολυμένοι δεν γυρίζουν, δεν υπάρχει συμφωνία» και τόνισε ότι δεν θα μείνει στη θέση του. «Δεν τέλειωσαν οι κόκκινες γραμμές μας επειδή υπεγράφη η συμφωνία - εκεχειρία», είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε χρόνο, προκειμένου η κυβέρνηση να εφαρμόσει τις πολιτικές της.

Παράλληλα, η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός επιμένουν ότι η εν λόγω δέσμευση δεν επηρεάζει και δεν επηρεάζεται από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, καθώς βάσει των εκτιμήσεων το κόστος της απόφασης ανέρχεται σε περίπου 23 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν από τη μείωση των συμφωνημένων 15.000 προσλήψεων για το 2015.

Επιπλέον, ενεργό ρόλο στις μεταρρυθμίσεις της Δημόσιας Διοίκησης θα έχουν οι ίδιοι οι υπάλληλοι. Έτσι, οι όποιες αλλαγές θα γίνουν με βάση την αρχή της συμμετοχής και της αναβάθμισης του ρόλου τους. 

Όσον αφορά στο σύστημα αξιολόγησης και επιλογής προϊσταμένων, σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση δεν θα προωθηθούν μεγάλες αλλαγές, αλλά άμεσος στόχος είναι η επαναφορά της σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στους δημοσίους υπαλλήλους. Σε δεύτερο χρόνο, στόχος του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι ο προσδιορισμός των αναγκών και των αρμοδιοτήτων κάθε υπουργείου, προκειμένου να δημιουργηθούν περιγράμματα θέσης. 

Τέλος, προτεραιότητα του Γιώργου Κατρούγκαλου είναι η καταπολέμηση, χωρίς επιείκεια, των φαινομένων διαφθοράς στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης, κάτι που ο ίδιος έχει επισημάνει πολλές φορές.