Αναληθή αναγραφή προέλευσης διαπίστωσε η Διεύθυνση Ελέγχων της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε πατάτες και αχλάδια, κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν από την αρχή του έτους μέχρι 17 Μαρτίου 2011. Αυτό αναφέρεται σε έγγραφο του υφυπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ντίνου Ρόβλια το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση των βουλευτών του ΛΑΟΣ κ.κ. Άδωνη Γεωργιάδη, Αθανάσιου Πλεύρη και Αστέριου Ροντούλη για τις παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων.

Όπως διαβεβαιώνει ο κ. Ρόβλιας, οι έλεγχοι συνεχίζονται σε καθημερινή βάση και αφορούν και τις τιμές στα ελεγχόμενα προϊόντα, αλλά και την ποιότητά τους στο βαθμό που κάτι τέτοιο αφορά στη συγκεκριμένη Διεύθυνση.

Οι βουλευτές του ΛΑΟΣ είχαν απευθύνει ερώτηση στην κυβέρνηση επικαλούμενοι δημοσιεύματα για εισαγωγή πατάτας από την Αίγυπτο που φθάνει στον καταναλωτή ως ελληνικό προϊόν και μάλιστα σε τιμή πολύ μεγαλύτερη από την τιμή αγοράς.

Όπως μάλιστα έχουν επισημάνει το φαινόμενο των παράνομων ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων δεν περιορίζεται μόνο στα γεώμηλα αλλά και σε σιτάρι από την Ουκρανία και το Καζακστάν, σε λεμόνια από την Αργεντινή και την Τουρκία, σε τομάτες από το Μαρόκο και αμνοερίφια από τη Βουλγαρία που κατακλύζουν την ελληνική αγορά και πωλούνται σε τιμές διπλάσιες.