current views are: 1

24 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση13:25

Αναρμόδια η Διαρκής Ιερά Σύνοδος να ασχοληθεί με το θέμα που συνέβη στη Μεγαλόπολη!

Ενας Μητροπολίτης, από τους 81 που έχει η Εκκλησία μας- πολυχρονεμένοι να είναι- “τόλμησε”  να υψώσει το ανάστημά του, εντός των ορίων της Μητρόπολής του και να πεί τα πράγματα με το όνομά τους προς τους επισήμους! 

Δημοσίευση 13:25’
αρθρο-newpost

Ενας Μητροπολίτης, από τους 81 που έχει η Εκκλησία μας- πολυχρονεμένοι να είναι- “τόλμησε”  να υψώσει το ανάστημά του, εντός των ορίων της Μητρόπολής του και να πεί τα πράγματα με το όνομά τους προς τους επισήμους! 

Γράφει ο Σωτήρης Τζούμας 

Έπρεπε να το δούμε κι αυτό! 

Ενας Μητροπολίτης, από τους 81 που έχει η Εκκλησία μας– πολυχρονεμένοι να είναι- “τόλμησε”  να υψώσει το ανάστημά του, εντός των ορίων της Μητρόπολής του και να πεί τα πράγματα με το όνομά τους προς τους επισήμους!

Και ο θαρραλέος αυτός Ιεράρχης. εγκαλείται από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο (ΔΙΣ) σε απολογία!  

Αν είναι δυνατόν!  

Δηλαδή καταργήθηκε η Συνοδικότητα στην Εκκλησία μας και επεβλήθη το Αρχιεπισκοπικό- Προεδρικό σύστημα

Ή μηπως η Εκκλησία υπάγεται πλέον άνευ όρων στην νέα Κυβέρνηση;  

Και αν ναί, τί φοβάται για να φέρεται έτσι; 

Το θέμα αφορά, ως γνωστόν, το επεισόδιο που συνέβη στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας κατά το οποίο ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας, απευθυνόμενος προς τους επισήμους που αργοπόρησαν- συγκεκριμένα έφτασαν αφού τελείωσε η Δοξολογία- τους είπε οτι ειναι κρίμα να δείχνουν τέτοια περιφρόνηση  προς την Εκκλησία και τις ιερές ακολουθίες της! 

Τα όσα είπε , τα οποία έχουν γίνει λίγο- πολύ γνωστά,  μπορεί να ήταν αιχμηρά αλλά τα είπε με ήρεμο και ευγενικό τρόπο!  Και το σπουδαιότερο: τα είπε εντός του Ιερού Ναού, που αποτελεί τον φυσικό χώρο ενός Επισκόπου, ο οποίος αποτελεί το κέντρο της Εκκλησίας μας! 

Οι επίσημοι, μεταξύ των οποίων ήταν και η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου , απεχώρησαν ύστερα από υπόδειξη της κυρίας Προέδρου της Βουλής, από το ναό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το.. θράσος του Μητροπολίτη, χωρίς να  τον χαιρετίσουν! 

Το θέμα, όμως, έχει και συνέχεια!

Επικοινώνησε λένε οι πληροφορίες μας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, με την Πρόεδρο της Βουλής και έμαθε τα όσα συνέβησαν και χωρίς να μιλήσει και με τον Μητροπολίτη -Συνεπίσκοπό του, για να ακούσει και την δική του άποψη, τον κάλεσε σε απολογία στη ΔΙΣ!
Κι εδώ,εκτός από μέγα ηθικό θέμα, γεννάται και μέγιστο τυπικό: 

– Έχει το δικαίωμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, να εγκαλεί έναν Μητροπολίτη σε… απολογία, για το πως μίλησε εντός ναού στην επαρχία του;

– Έχουμε ή δεν έχουμε συνοδικό σύστημα διοίκησης της Εκκλησίας

– Από πότε μπορεί να καταργείται αυτό το σύστημα, για το οποίο δόθηκαν σκληροί αγώνες και να εφαρμόζεται η Πατριαρχική μέθοδος της ενός ανδρός αρχής; 

– Ξεχνά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, τι έλεγε επί προκατόχου του Χριστόδουλου, ότι είναι μόνο Αθηνών και ουδεμία αρμοδιότητα έχει στα τεκταινόμενα σε άλλες Μητροπόλεις; 

– Επομένως τινάζεται στον αέρα ο θεσμός της συνοδικότητας που οι ίδιοι αγωνίσθηκαν να καθιερώσουν στην Εκκλησία μας; 

Κατά τη γνώμη μας ο Μητροπολίτης Ιερεμίας, αν δεν θέλει, έχει δικαίωμα να μην πάει στη ΔΙΣ! Και  κανείς- ναι ΚΑΝΕΙΣ και.. ΚΑΜΜΙΑ- δεν μπορεί να τον υποχρεώσει!

Αλλά εάν πάει, να  πάει χωρίς τον φόβο και τον τρόμο  που φυσικό είναι να  προκαλεί  η όποια κοσμική εξουσία και να τους τα πεί έξω από τα δόντια, όπως θα τα έλεγε και  ένας Ιερός Χρυσόστομος, ένας Μέγας Βασίλειος, ενας Αγιος Αθανάσιος! Και για να θυμηθούμε πρόσφατα παραδείγματα οπως θα τα έλεγε ένας Φλωρίνης Αυγουστίνος, ένας Ελευθερουπόλεως Αμβρόσιος και ένας Αθηνών Χριστόδουλος

Αντιθέτως, αντί να τον καλεί σε απολογία, θα έπρεπε να  εκφράσει  την εύφημο μνεία της  στον θαρραλέο Γόρτυνος Ιερεμία, ο οποίος με την πράξη του αυτή διέσωσε το κύρος της Εκκλησίας, αφού έκανε κάτι που έπρεπε να έχει γίνει από πολλούς Ιεράρχες μας! 
Αλλά κάποιοι ενοχλήθηκαν! Έσταξε  η ουρά του γαιδάρου!

Πάντως η νέα Πρόεδρος της Βουλής, από το συμβάν αυτό προκύπτει οτι  διεύρυνε τις αρμοδιότητές της!  

Εκτός από τη Βουλή, φαίνεται πως  με ένα τηλεφώνημά της, μπορεί να διοικεί και την Εκκλησία!

Αντί, λοιπόν, να αποδεχθεί η Πρόεδρος κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου με σεβασμό την άποψη της  Εκκλησίας- εστω και για πρώτη και τελευταία φορά- ζητάει η Εκκλησία να σκύψει το κεφάλι στον.. Καίσαρα!


σχετικα αρθρα