Στον ιδρυτικό νόμο των Βιοτεχνικών Πάρκων (ΒΙΟ.ΠΑ) τον κανονισμό λειτουργίας του ΒΙΟ.ΠΑ Κερατέας, τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και τις έντονες αντιδράσεις πολλών από τους 22 ήδη εγκατεστημένους επιχειρηματίες αλλά και άλλων που κατέχουν εκτάσεις μέσα σε αυτό, σκοντάφτει η μεταφορά του ΧΥΤΥ Κερατέας από το Οβριόκαστρο. Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, στα 1100 στρέμματα του ΒΙΟΠΑ Κερατέας σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η δημιουργία είτε εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων είτε, πολύ περισσότερο, ΧΥΤΥ ή ΧΥΤΑ. Μάλιστα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στον ιδρυτικό Ν 2545/97 των ΒΙΟ.ΠΑ πρόκειται για «χώρο ο οποίος οριοθετείται, πολεοδομείται και οργανώνεται προκειμένου να λειτουργήσει ως χώρος υποδοχής κάθε βιομηχανικής ή βιοτεχνικής δραστηριότητας χαμηλής όχλησης και επαγγελματικών εργαστηρίων» (άρθρο 1 παρ γ).

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και η ΚΥΑ για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του ΒΙΟ.ΠΑ. Κερατέας (ΦΕΚ 695/3.6.2003), ο Κανονισμός Λειτουργίας του (ΦΕΚ 1856/22.12.2006) αλλά και η πολεοδομική μελέτη (ΦΕΚ 913/1.9.2005).

Γι' αυτό άλλωστε το λόγο ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Κώστας Λεβαντής στη συνάντηση της περασμένης Τετάρτης με την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη ζήτησε αλλαγή των περιβαλλοντικών όρων στη λειτουργία του ΒΙΟ.ΠΑ. για να εισπράξει την απάντηση ότι πρώτα πρέπει να υπάρξει σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του.

Έντονες αντιδράσεις από επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες

Και εδώ ξεκινάνε τα ακόμα πιο δύσκολα: Σύμφωνα με πληροφορίες για να δοθεί έγκριση για τη δημιουργία του εργοστασίου (και όχι ΧΥΤΥ, για τον οποίο οι περισσότεροι εγκατεστημένοι επιχειρηματίες αλλά και οι περίπου 200 ιδιοκτήτες εκτάσεων είναι κάθετα αντίθετοι) πρέπει να:

-Να ληφθεί ομόφωνη  απόφαση από τα 9 μέλη του διοικητικού συμβουλίου

-Να υπάρξει απόφαση με σχετική πλειοψηφία από τη γενική συνέλευση του ΒΙΟ.ΠΑ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με τα σημερινά δεδομένα και τα δύο φαντάζουν ιδιαίτερα δύσκολα αν όχι αδύνατα.

Ως προς αυτό είναι χαρακτηριστικά τα όσα δηλώνει ο ταμίας του ΒΙΟ.ΠΑ. Κερατέας Γιώργος Σαρασίδης ο οποίος επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη στο νόμο, στον Κανονισμός Λειτουργίας, τους όρους Πολεοδόμησης και τους περιβαλλοντικούς όρους για τη δημιουργία ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ.: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει σύγχυση στους ιδιοκτήτες. Περιμένουμε να δούμε την πρόταση για να αποφασίσουμε. Θεωρούμε πάντως πως η προθεσμία της Τετάρτης που δόθηκε στο δήμο είναι πολύ μικρή. Όπως βεβαίως καταλαβαίνετε κανείς δεν θέλει τα σκουπίδια στην αυλή του σπιτιού του», λέει χαρακτηριστικά, δίνοντας και το στίγμα των προθέσεων των εγκατεστημένων επιχειρηματιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ιδιαίτερα αρνητικοί είναι επιχειρηματίες που έχουν εγκατεστημένες εταιρείες εντός του ΒΙΟΠΑ με προϊόντα της τροφικής αλυσίδας όπως γαλακτομικά (Δημητρίου Γ. και Σία Ο.Ε. και Αφοί Μαγγίνα), παραγωγή τυροπίτων (Δεληγιαννίδης Ελευθέριος), αποθήκευση πατάτας (Δάμα ΕΠΕ), επεξεργασία σκόρδου (Απόστολος Μακρής) αλλά και είδη καλλωπισμού (Σωτηρίου Α.Ε.).

Βρίσκεται δίπλα σε κατοικημένη περιοχή

Παράλληλα έντονες αντιδράσεις υπάρχουν και από ιδιοκτήτες γης εντός του ΒΙΟ.ΠΑ. που βλέπουν ότι σε περίπτωση που δημιουργηθεί εκεί ΧΥΤΥ η αξία της γης του θα πέσει κατακόρυφα. Ενδεικτικά είναι τα όσα δηλώνει o Απόστολος Κούτσιος, έλληνας επιχειρηματίας από τη Γερμανία που πλήρωσε το 2008 400.000 ευρώ για 1200 τ.μ. προκειμένου να μετεγκαταστήσει εκεί βιοτεχνία μετασκευής, επισκευής και εμπορίας σχολικών λεωφορείων:   «Από τη στιγμή που έστειλα την επιστολή μου τηλεφώνησαν δεκάδες επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες στο ΒΙΟΠΑ οι οποίοι μου εξέφρασαν την αντίθεση τους. Δεν είναι δυνατόν να γίνει ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ δίπλα σε κατοικημένη περιοχή», λέει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα στην εν λόγω επιστολή του προς το δήμαρχο Λαυρεωτικής ο κ. Κούτσιος αφού υπενθυμίζει ότι πριν το ΒΙΟ.ΠΑ η αξίας της γης στην περιοχή ανερχόταν σε 10-15.000 ευρώ το στρέμμα, ζητά να πληροφορηθεί «με ποια εξουσιοδότηση δήλωσε ότι προτίθεται  να κατασκευάσει δίπλα στις ακριβοπληρωμένες  περιουσίες μας, εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων, όταν είναι γνωστό ότι ο φορέας διαχείρισης του ΒΙΟ.ΠΑ. δεν έχει λάβει καμία σχετική απόφαση». Προσθέτει δε ότι σε περίπτωση που δημιουργηθεί στο χώρο του ΒΙΟ.ΠΑ. ΧΥΤΥ και άρα η περιουσία του υποτιμηθεί, θα ζητήσει να αποζημιώθει και να αποχωρήσει.

Πιέσεις σε επιχειρηματίες

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι επιχειρηματίες που αντιδρούν δέχονται έντονες πιέσεις από κατοίκους της Κερατέας και τη δημοτική αρχή αλλά και από μειοψηφία συναδέλφων τους που είναι εγκατεστημένοι στο ΒΙΟ.ΠΑ. να δεχθούν την πρόταση του Δήμου Λαυρεωτικής με το επιχείρημα ότι σε διαφορετική περίπτωση θα στραφεί εναντίον τους η τοπική κοινωνία.

Πηγή: aftodioikissi