Στον αστερισμό του Μνημονίου μπαίνουν και οι Πανελλαδικές εξετάσεις, αφού η λογική της μείωσης του κόστους «εισβάλλει» και στη διαδικασία επιλογής για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ! Έτσι λοιπόν, το υπουργείο Παιδείας έλαβε επτά μέτρα για φθηνότερες Πανελλαδικές, σε μία προσπάθεια να προσαρμόσει το κόστος στις επιταγές του Μνημονίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ».

Κύριο σημείο των μέτρων είναι η μείωση κατά 30% των εξεταστικών κέντρων, γεγονός που θα οδηγήσει στην αναγκαστική μετακίνηση χιλιάδων μαθητών κατά τις ημέρες των εξετάσεων. Για το λόγο αυτό, το υπουργείο όρισε για πρώτη φορά την έναρξη των εξετάσεων μισή ώρα αργότερα από τις προηγούμενες χρονιές, στις 8:30 το πρωί αντί για τις 8.

Τα μέτρα του υπουργείου Παιδείας για εξετάσεις χαμηλού κόστους είναι τα ακόλουθα:
Περιορισμός των εξεταστικών κέντρων κατά 1/3. Στην Αττική, από 308 που λειτούργησαν πέρσι, φέτος θα είναι 198, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα είναι 12 λιγότερα.

Ανάλογη μείωση και στις τριμελείς εξεταστικές επιτροπές κάθε κέντρου. Δεν περιορίζεται, όμως, ο αριθμός των βαθμολογικών κέντρων, ούτε των επιτηρητών.

Οι εξετάσεις των υποψηφίων των Εσπερινών Λυκείων θα γίνουν για πρώτη φορά το πρωί, μαζί με τους αποφοίτους των πρωινών.

Οι εξετάσεις αρχίζουν νωρίτερα (12 Μαΐου) από κάθε άλλη χρονιά, προκειμένου να μην απασχοληθεί εκπαιδευτικό προσωπικό πολλές μέρες μέσα στον Ιούλιο, οπότε η μισθοδοσία τους θα είναι αυξημένη λόγω χρήσης καλοκαιρινής άδειας.

Αποφασίστηκε οι μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που συμμετέχουν στην Πανελλαδικές Εξετάσεις των ΕΠΑΛ να εξεταστούν μόνο σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.
Οι αμοιβές των εκπαιδευτικών που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη, εκτιμάται όμως ότι θα είναι μειωμένες όπως και πέρυσι.Πηγή: Τα ΝΕΑ