Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Για όλα τα θέματα της αρμοδιότητας του ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης.

Στην πρώτη του -άτυπη- συνέντευξη τύπου, ο υπουργός έκανε κ πολλές αποκαλύψεις για τα αυθαίρετα, την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές αλλά και για το Κτηματολόγιο.  

Ανάκληση αδειοδοτήσεων και επανέλεγχος για ελληνικό χρυσό  

 Για τη εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική αποκάλυψε ότι υπάρχει ήδη πόρισμα που εξέτασε αν ειναι συμβατές με τις δραστηριότητες της εταιρείας στο συγκεκριμενο οικόπεδο οι αδειοδοτήσεις -κτιριακές και ηλεκτρολογικες- του εργοστασίου εμπλουτισμού. Όπως είπε, υπάρχουν πλημμελειες -πχ :σε άλλη άδεια εμφανίζεται οικόπεδο 120 στρ και σε άλλη το οικόπεδο εμφανίζεται 300 στρ.

«Ζητήσαμε ανάκληση κάποιων αδειοδοτήσεων για να επανελεγξουμε την πολεοδομική κατασταση-κτίριο,οδοποιία,αποθήκες-  και μέχρι να βεβαιωθούμε ότι αυτές οι αδειοδοτήσεις ειναι σύμφωνες με το νομο. Μέχρι τότε η εξόρυξη δεν σταματά. Η ανάκληση εντός των ημερών θα φύγει απο το υπουργείο», διαβεβαίωσε.   

Διευκρινήσεις Τσιρώνη: «Δεν έχουμε εμπεριστατωμένη θέση» 

Η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού για την εξόρυξη χρυσού που «δεν θα σταματήσει», προκάλεσε αντιδράσεις και τον... ανάγκασε να εκδώσει διευκρινιστική δήλωση. 

Σύμφωνα με αυτήν:

Με αφορμή δημοσιεύματα που με θέλουν να διαβεβαιώνω ότι δεν θα σταματήσει η εξόρυξη στις Σκουριές, διευκρινίζουμε ότι το Υπουργείο μέχρι στιγμής έχει προλάβει να εξετάσει μόνο ζητήματα πολεοδομικής φύσης και όχι ουσίας, όσον αφορά την εξορυκτική δραστηριότητα. Με αυτή την έννοια, φυσικά και δεν έχουμε αυτή τη στιγμή εμπεριστατωμένη θέση για το αν θα σταματήσουν κάποιες εξορυκτικές δραστηριότητες, ούτε όμως διαβεβαιώθηκε ποτέ ότι δεν θα σταματήσουν.
 

Διαφωνία με Δούρου για τα σκουπίδια 

Την επανεξέταση όλων των φακέλων για εργοστάσια διαχείρισης σκουπιδιών που δεν έχουν προχωρήσει, προανηγγειλε ο κ. Τσιρώνης.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαδικασίες στη Αττική έχουν «παγώσει» με εντολή της Ρενας Δούρου.
Μάλιστα, αναφερόμενος στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα σκουπίδια της Τρίπολης, επεσήμανε ότι ζήτησε απο την κ Δούρου να τα δεχτεί στη Φυλή, χωρίς το αίτημα τουναντίον γίνει δεκτό και πρόσθεσε με νόημα: «Το θέμα ειναι πολιτικό». 

Αδιάθετα του ΕΣΠΑ διεκδικεί το Κτηματολόγιο 

«Εγώ ξέρω ότι η Κτηματολόγιο Α.Ε. είναι μια εταιρεία που πέρνει κάποιο τέλος απο τους πολίτες για να κάνει μια εργασία. Ο Ηλίας Λιακόπουλος (πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε) μου παρουσίασε έναν φάκελο που απο το καλοκαίρι είχε παρουσιάσει στη Ευρώπη για να διεκδικήσει αδιάθετα του ΕΣΠΑ απο τρεις κωδικούς. Του τον απερριψαν με την αιτιολογία ότι δεν περιέχει μελέτη μεγάλου έργου, όμως ο ίδιος επιμένει ότι ειναι πλήρης και θα τον κερδίσουμε», τόνισε ο κ. Τσιρωνης, αναφερόμενος στο Κτηματολόγιο. 

Ο νόμος για τα αυθαίρετα θα αλλάξει 

Ο υπουργός προανηγειλε ότι θα αλλάξει ο νόμος για τα αυθαίρετα με προσανατολισμό σε χαμηλότερο συντελεστή δόμησης, ενώ έδωσε και στοιχεία για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων:

Στον συνολικό εκτιμώμενο αριθμό των ιδιοκτητών αυθαιρέτων, το 50% δεν έχει κάνει καμία δήλωση για ρύθμιση, το 30% έχει μπει στη β' φάση έχοντας ήδη καταθέσει μελέτες, ενώ το 20% έχει εκδηλώσει ένα πρώτο ενδιαφέρον. «Η διετής παράταση που δίνει ο νόμος ειναι μεγάλη και πρέπει να το δούμε»,τόνισε.

Όσο για τη χαρτογράφηση των δασών, υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για την αρμοδιότητα της δασικής υπηρεσίας, η οποία διατείνεται ότι έχει κι εκείνη δασικούς χάρτες. Σε κάποια σημεία υπέρκαλυπτονται με του κτηματολογίου, πιθανό λοιπόν να υπάρχουν περιπτώσεις αυθαιρέτων για τις οποίες να μην φταίει ο πολίτης. 

Ειναι εξαιρετικά χαμηλό το τίμημα για το Ελληνικό 

Ο κ. Τσιρωνης ερωτήθηκε και για την πώληση του Ελληνικού:

«Κατ αρχήν έχω ένα ζήτημα , το ζήτημα του τιμήματος, που δεν ειναι αρμοδιότητας μου και το θεωρώ εξαιρετικά χαμηλό. Απο την μεριά της lambda developement, δεν έχουμε δει ενα "μάστερ πλαν". Δεν είμαστε σίγουροι ότι η συγκεκριμένη επένδυση δεν ξεπερνά την φέρουσα ικανότητα των υποδομών της συγκεκριμένης περιοχής. Αν, πχ, μου φέρουν ενα "μάστερ πλαν" με 10.000 ξενοδοχειακές κλίνες, πρέπει και να μου αποδείξουν ότι οι τουρίστες της Aττικης θα αυξηθούν τόσο ώστε η περιοχή να αντέξει επιπλέον 10000 κλίνες»-,είπε χαρακτηριστικά. 

Κόντρα για τις ιδιωτικοποιήσεις

Την ίδια ώρα, την έντονη αντίδραση της ΝΔ προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, μια ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας της λίστας Βαρουφάκη, ότι «δεν πρόκειται να γίνει καμία ιδιωτικοποίηση στον δικό του τομέα που αφορά στα ενεργειακά». 

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ έκανε λόγο για κοροϊδία εκ μέρους της κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά:

Η κυβέρνηση χθες δεσμεύτηκε στην Τρόικα («θεσμούς») δια της υπογραφής Βαρουφάκη ότι δεν πρόκειται να ανατρέψει καμία ιδιωτικοποίηση που έχει ολοκληρωθεί ή έχει δρομολογηθεί.

Σήμερα ο Υπουργός κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης δηλώνει ότι καμία ιδιωτικοποίηση δεν πρόκειται να γίνει στον τομέα του, ακόμα και αν περιλαμβάνεται στις δεσμεύσεις της χώρας και επιβεβαιώνεται στο e-mail της κυβέρνησης προς την Τρόικα.

Άραγε ποιον κοροϊδεύουν; Την Τρόικα («θεσμούς»), τους παραπλανημένους ψηφοφόρους τους, ή ολόκληρο τον Ελληνικό λαό;