current views are: 2

25 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση13:50

Παπακωνσταντίνου: Είμαι αθώος – Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες

Διεκόπη η δίκη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ». Η συνεδρίαση αναμένεται να συνεχιστεί αύριο Πέμπτη στις 15:00.

Δημοσίευση 13:50’
αρθρο-newpost

Διεκόπη η δίκη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ». Η συνεδρίαση αναμένεται να συνεχιστεί αύριο Πέμπτη στις 15:00.

Διεκόπη η δίκη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ». Η συνεδρίαση αναμένεται να συνεχιστεί αύριο Πέμπτη στις 15:00.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ο οποίος κατηγορείται για νόθευση εγγράφου και απόπειρα απιστίας, άκουσε το πρωί όρθιος και ψύχραιμος το κατηγορητήριο, που του ανέγνωσε η Εισαγγελέας, Ξένη Δημητρίου.

Ο κ. Παπαπακωνσταντίνου δήλωσε αθώος και αρνήθηκε κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται. 

Οι συνήγοροι του κ. Παπακωνσταντίνου, πρότειναν άλλους τρεις πέραν των μαρτύρων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο εκείνων που έχουν ήδη κλητευθεί.

Η Εισαγγελέας, από την πλευρά της, πρότεινε να κληθούν άλλα οκτώ άτομα ως μάρτυρες, αιτιολογώντας την ανάγκη να παραστούν λόγω της μείζονος ανάμειξής τους στην υπόθεση.

Μεταξύ αυτών τους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη και Ιωάννη Καπελέρη, τον πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ, Αναστάσιο Μπίκα, τον πρέσβη της χώρας μας στη Γαλλία όταν εστάλη η λίστα Λαγκάρντ, Κωνσταντίνο Χαλαστάνη, και άλλους που, κατά τη γνώμη της, μπορούν να φωτίσουν πτυχές της υπόθεσης.

Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, Ν. Πάσσος, ζήτησε την τήρηση της νομιμότητας κατά τη διάρκεια της δίκης, απαγορεύοντας κάθε μετάδοση και μαγνητοσκόπηση του περιεχομένου της και επιτρέποντας μόνον τη φωτογράφιση του κατηγορουμένου και του Δικαστηρίου.

Τι κατέθεσαν οι μάρτυρες

Πρώτος κατέθεσε ο πρόεδρος ΚΕΦΟΜΕΠ (Εφορία αρμόδια για τον μεγάλο πλούτο), Δημήτριος Μασίνας, ο οποίος ανέφερε ότι από τους ελέγχους που διενήργησε, κατέληξε σε μεγάλα ποσά οφειλόμενων φόρων από τους συγγενείς του πρώην υπουργού τα αρχεία των οποίων διαγράφηκαν από τη λίστα Λαγκάρντ. 

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», ο αναπληρωτής εισαγγελέας, Γιώργος Μπόμπολης, τον ρώτησε «Όταν έσβηνε, αν το θεωρήσουμε αληθές, τα αρχεία, ήξερε ο πρώην υπουργός, τα ποσά για τα οποία μας λέτε;», με τον κ. Μασίνα να δηλώνει «όχι βέβαια».

Ο αναπληρωτής εισαγγελέας κ. Μπόμπολης επανήλθε με άλλη ερώτηση για να απαντήσει και πάλι ο μάρτυρας, ότι ο πρώην υπουργός δεν μπορεί να γνώριζε αν οι συγγενείς του είχαν εισοδήματα για τα οποία όφειλαν φόρο.

Σύμφωνα με τoν μάρτυρα, οι οφειλόμενοι φόροι από τους συγγενείς Παπακωνσταντίνου ανέρχονται σε μεγαλύτερα ποσά και συγκεκριμένα, για τον Ανδρέα Ρωσσώνη, σύζυγο της πρώτης εξαδέλφης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Μαρίνας, το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 2.132.870 ευρώ. Για τον Συμεών Σικιαρίδη και την σύζυγό του Ελένη Παπακωνσταντίνου, το ποσό ανέρχεται σε 5.782.935.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι σε 20 ημέρες θα κληθούν και  μπορεί να δικαιολογήσουν τα ποσά και μπορεί να ανατραπεί η εικόνα που υπάρχει και να προαναφερόμενα ποσά να μην υπάρχουν. Από έδρας, πάντως, ο πρόεδρος παρατήρησε ότι έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα με τους διενεργούμενους ελέγχους να μην έχουν ακόμα καταλήξει και να μην έχει ξεκαθαριστεί πλήρως ακόμα το θέμα.

Δεύτερος μάρτυρας στη σειρά, όπως μεταδίδει η «Καθημερινή», ήταν ο Παναγιώτης Μαντούβαλος, πρώην στέλεχος του ΣΔΟΕ. Ο κ. Μαντούβαλος αναφέρθηκε στις έρευνες του ΣΔΟΕ για τη λίστα Λαγκάρντ, τότε που επικεφαλής ήταν ο κ. Στασινόπουλος. Ο μάρτυρας ανέφερε ότι τα αρχεία στο στικάκι ήταν 2059. Ο Πρόεδρος διέκοψε τον μάρτυρα, σχολιάζοντας με νόημα ότι οι «έρευνες ακόμα δεν έχουν προχωρήσει». Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στους ελέγχους του ΣΔΟΕ για τους λογαριασμούς των συγγενών Παπακωνσταντίνου ( Ρωσσώνη, Σικιαρίδη και Ελένη Παπακωνσταντίνου).

Η υπεράσπιση του κατηγορουμένου επέμενε με σωρεία ερωτήσεων προς τον εξεταζόμενο μάρτυρα προκειμένου να καταδειχθεί ότι οι συγγενείς Παπακωνσταντίνου δεν όφειλαν τους φόρους που ανέφεραν οι μάρτυρες και αντιθέτως ότι δεν ελήφθησαν υπόψη – κατά τους ελέγχους – πληθώρα στοιχείων που προσκόμισαν προς ενίσχυση της άποψης ότι δεν όφειλαν φόρους και τα χρήματά τους ήταν νόμιμα και φορολογημένα.

Τρίτη μάρτυρας ήταν η στενή συνεργάτις του πρώην υπουργού, Χρυσή Χατζή, η υπάλληλος που παρέλαβε την αρχική λίστα. Η κυρία Χατζή αναφέρθηκε στο πως παρελήφθη η αρχική λίστα Λαγκάρντ από τη Γαλλία.

Η λίστα είχε την ένδειξη, όπως είπε η μάρτυρας, πάνω στο φάκελο «εμπιστευτικό», δηλαδή ένδειξη ότι δεν έπρεπε να ανοίξει πριν παραδοθεί στα χέρια του ίδιου του υπουργού.

Αργότερα σε σύσκεψη ο ίδιος ο πρώην υπουργός ανέφερε ότι έφτασαν από τη Γαλλία στοιχεία με καταθέτες, δηλαδή ενημέρωσε για τη λίστα Λαγκάρντ και τότε έγινε στην μάρτυρα γνωστό ότι ο φάκελος που έφθασε από τη Γαλλία και παρέλαβε η ίδια, ήταν η λίστα.

Πρόεδρος: Πως εξηγείτε ότι δεν πρωτοκολλήθηκε;

Mάρτυρας:  Ο φάκελος αυτός έφερε την ένδειξη εμπιστευτικό. Δεν θυμάμαι τί έγινε και γιατί δεν πρωτοκολλήθηκε…

Πρόεδρος: Ξέρετε πολύ περισσότερα από αυτά που λέτε. Ξέρετε πολύ περισσότερα…

Μάρτυρας:  Δεν μπορώ να θυμηθώ λεπτομέρειες και ποιά μέρα ήταν. Νομίζω ότι η παραλαβή έγινε αρχές Οκτωβρίου.

Ντ. Μ.


σχετικα αρθρα