Δύο βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, οι κύριοι Κουβέλης και Τσούκαλης, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλής προς του συναρμόδιους υπουργούς σχετικά με τις συνθήκες κράτησης.

Αφορμή η η έκθεση της Επιτροπής για την πρόληψη των βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης που δημοσιεύθηκε χθες, ενώ την ανησυχητική εικόνα που επικρατεί στα κέντρα κράτησης ανά την επικράτεια, είχε παρουσιάσει  και ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα Βασανιστήρια, Μάνφρεντ Νόβακ.

Στην έκθεση του Συμβουλίου καταγράφονται σωρεία περιστατικών άσκησης σωματικής βίας κατά τη σύλληψη και την ανάκριση από την Ασφάλεια, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις προσιδιάζουν με βασανισμό, ενώ αναφέρεται ότι πολλά αστυνομικά τμήματα και συνοριακά φυλάκια δεν πληρούν βασικές ανάγκες των κρατουμένων για στέγαση, διατροφή και ελάχιστα επίπεδα υγιεινής. Σε πολλά οι κρατούμενοι κοιμούνται στο πάτωμα ( π.χ. αστυν. τμήμα Σιδηροκάστρου), δεν έχουν στρώματα (Πάτρα, Σουφλί, Ξάνθη) ή κουβέρτες (Χίος).

Η  ζοφερή εικόνα στα κέντρα κράτησης συμπληρώνεται δυστυχώς από κρούσματα ιδιαίτερα μεταδοτικών ασθενειών, όπως η φυματίωση και η ψώρα (τελευταία περιστατικά στο ΑΤ Πύργου στην Ηλεία), ασθένειες οι οποίες κάνουν την εμφάνισή τους στα ασφυκτικά γεμάτα κέντρα κράτησης, αναφέρουν οι κύριοι Κουβέλης και Τσουκάλης και ρωτούν του υπουργούς σε ποιές ενέργειες προτίθεντι να προβούν για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά.