Στην κατάθεσή της  στο Ειδικό Δικαστήριο η πρώην σύμβουλός του Γιώργου Παπακωνσταντίνου Σοφία Ρίτσου τόνισε ότι «δεν υπήρχε σύσκεψη που ο πρώην ΥΠΟΙΚ να μην επισημάνει ότι πρέπει να γίνονται σωστοί έλεγχοι ώστε να μην εισπράττουμε μόνο από αυτούς που πληρώνουν οικειοθελώς».

Άφησε εξάλλου υπονοούμενα ότι η νόθευση της λίστας Λαγκάρντ πιθανόν να έγινε επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου.

Όπως είπε, ο κωδικός «Σοφία» που άνοιξε τη λίστα κάποιο βράδυ, όπως έδειξε η έρευνα, δεν είναι δικός της αλλά μπορεί να είναι κάποιας άλλης Σοφίας, «της Σοφίας Μπέλπα γραμματέως του Ευάγγελου Βενιζέλου»:

«Ο ανακριτής προσδιόρισε το χρόνο που ανοίχτηκε το στικάκι στην 1η Οκτωβρίου του 2012. Αρχικά να δηλώσω ότι δεν είναι ο κωδικός αυτός το όνομά μου. Ο δικός μου κωδικός είναι το επίθετό μου και κάποιοι αριθμοί. Έψαξα μόνη μου στον Τύπο και βρήκα δημοσιεύματα που έλεγαν ότι αυτή η Σοφία ήταν η γραμματέας του κ. Βενιζέλου».

«Δεν μπορείτε να ενοχοποιείτε κάποιον. Εσείς ξέρετε ότι έχετε άλλο κωδικό και ότι υπάρχει κάποια άλλη Σοφία εκείνο το χρονικό διάστημα στην υπηρεσία. Τιέκανε η άλλη κυρία Σοφία δεν το ξέρετε και δεν σας ενδιαφέρει. Δεν ξέρετε εσείς όμως ποια Σοφία ήταν. Ο κωδικός σας μας λέτε είναι διαφορετικός» απάντησε η εισαγγελέας Ξένια Δημητρίου.

Πάντως, η Εισαγγελέας επέβαλε αίτημα να κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας η γραμματέας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, το οποίο έγινε δεκτό από το Ειδικό Δικαστήριο.

Θέμα παραγραφής των αδικημάτων που φέρεται να διέπραξε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έθεσε νωρίτερα ο καθηγητής συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος καταθέτοντας στο Ειδικό Δικαστήριο.

«Κατά τη γνώμη μου, εφόσον υπήρξε η Βουλή των 3 ημερών, εξελέγη προεδρείο κλπ, έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία. Τα αδικήματα έχουν, και για λόγους αρχής σας λέω πως είναι έτσι. Να ξέρετε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου μου είχε κατ’ επανάληψη πει πως δεν θέλει να τεθεί θέμα παραγραφής αλλά να κριθεί επί της ουσίας. Έχω αρθρογραφήσει κατ΄ επανάληψη για το αίσχος του άρθρου 86 του Συντάγματος. Είμαστε η μοναδική χώρα που έχει απομείνει να παραπέμπει η Βουλή πολιτικά πρόσωπα», είπε ο Συνταγματολόγος.

Ο μάρτυρας είπε ακόμη ότι «ίσως το ήρεμο ύφος του τον κάνει να παρεξηγείται ότι είναι υπερόπτης» και πρόσθεσε πως γνωρίζει ότι ο πρώην ΥΠΟΙΚ δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις με τις εξαδέλφες του – είχαν και διαφορετικές πολιτικές τοποθετήσεις, επεσήμανε – ώστε να διακινδυνεύσει μα σβήσει τα ονόματά τους από τη λίστα Λαγκάρντ.

«Βρίσκονταν μία φορά τον χρόνο σε βαφτίσεις» είπε. Επιπλέον ανέφερε ότι κατά τη θητεία του στο υπουργείο ο κ. Παπακωνσταντίνου «πήρε πολλά ρίσκα και δεν θα ρίσκαρε για το συγκεκριμένο γεγονός», είπε χαρακτηριστικά. 

Σε ερώτηση της εισαγγελέως για το πώς γνωρίζει ο ίδιος για τις σχέσεις του πρώην υπουργού με τις εξαδέρφες του, απάντησε: 

«Από τον αείμνηστο Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, θείο του Γιώργου». 

Ο αναπληρωματικός εισαγγελέας Έδρας, Γιώργος Μπομπόλης, παρατήρησε, πάντως, ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών γειτονεύει με τις εξαδέρφες του στη Σκόπελο.

Από την πλευρά της η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Ξένια Δημητρίου χαρακτήρισε «επονείδιστο» το να ψάχνει υπουργός το όνομα του Πρωθυπουργού στη λίστα Λαγκάρντ.

«Καλά είναι δυνατόν να μπαίνει και να ψάχνει το δικό του όνομα; Δεν ήξερε αν είχε βγάλει χρήματα στο εξωτερικό; Και να χτυπήσει το όνομα του Πρωθυπουργού, που εγώ θα τον θεωρούσα υπεράνω υποψίας; Το θεωρώ επονείδιστο. Και καλά το όνομα του Πρωθυπουργού, ας πούμε ότι δεν του είχε εμπιστοσύνη. Δεν ήξερε για τον εαυτό του ή έψαχνε επειδή ήξερε ότι είχαν βγάλει χρήματα οι συγγενείς του;» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ακαδημαϊκός και πρώην ευρωπαϊκός διαμεσολαβητής, Νικηφόρος Διαμαντούρος, ήταν ο τέταρτος και τελευταίος μάρτυρας της αποψινής συνεδρίασης του Ειδικού Δικαστηρίου

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στην «εντιμότητα και το ήθος του πρώην υπουργού Οικονομικών, που τον ακολουθούν σε όλη του τη ζωή» και σημείωσε ότι είναι αδύνατον να έχει διαπράξει αυτά που του αποδίδονται. Σε ερώτηση του προέδρου αν είχε κουβεντιάσει με τον κατηγορούμενο γι αυτά που του αποδίδονται, ο κ. Διαμαντούρος απάντησε ότι ο πρώην υπουργός δεν αποδέχεται τις κατηγορίες.