Συνολικά 15 λαθρομετανάστες οι οποίοι κρατούνταν στο Κέντρο Κράτησης στην Ξάνθη, που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της πρώην Αστυνομικής Σχολής, αφέθηκαν ελεύθεροι κατ' εντολή των εξαγγελιών της νέας Κυβέρνησης. 

Η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός κα Τασία Χριστοδουλοπούλου, έθεσε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τιςπροτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στα ζητήματα της μεταναστευτικής πολιτικής.

Ως πρώτη προέταξε να υπάρξει αυξημένη προστασία για τα ανήλικα, ασυνόδευτα παιδιά, με στέγασή τους σε υπάρχουσες δομές αλλά και τη δημιουργία νέων.

Εν συνεχεία εξήγγειλε νέα πολιτική ώστε να μην υπάρχουν κέντρα κράτησης και επ' αόριστον παραμονή μεταναστών που έχουν ζητήσει άσυλο ή ευαίσθητων ομάδων μεταναστών. «Η κράτηση είναι το έσχατο μέσο στο πλαίσιο αυτής της νέας πολιτικής, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση που αυτό ήταν ο κανόνας» είπε η κυρία Χριστοδουλοπούλου.

Ακολούθως αναφέρθηκε στη δημιουργία ανοιχτών δομών φιλοξενίας, ενώ μίλησε και για νομοθεσία που να αίρει το θεσμικό κενό για τα παιδιά δεύτερης γενιάς και κατάρτιση νόμου για την ιθαγένεια.

Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφερε και ορισμένους αριθμοί σε σχέση με τα κέντρα κράτησης. Σημείωσε ότι ήδη έχουν αφεθεί ελεύθεροι μετανάστες, κυρίως όσοι έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου και ανήλικα παιδιά.