Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Η μάχη με τους ορμητικούς χειμάρρους και τη λάσπη στη Μάνδρα Αττικής, κράτησε ολόκληρη τη νύχτα της Παρασκευής και ακόμα συνεχίζεται. Είναι το δεύτερο 24ωρο που οι κάτοικοι μένουν αβοήθητοι απέναντι στην πλημμύρα.

Όπως ενημερώθηκε το newpost από το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ οι κλήσεις για απάντληση υδάτων από σπίτια και καταστήματα ξεπέρασε τις 60, μέχρι τις 2 τα ξημερώματα του Σαββάτου δεν είχαν καταφέρει να επιληφθούν ούτε σε 30 περιπτώσεις. Τα 35 άτομα που βρίσκονται στην περιοχή με 12 οχήματα, περιμένουν να υποχωρήσουν τα νερά από τους δρόμους και τις πλατείες, προκειμένου να καταφέρουν να φτάσουν στις αυλές των σπιτιών.

Η καταγραφή των ζημιών θα ξεκινήσει αφού υποχωρήσουν τα νερά, όπως προβλέπεται ότι το κόστος θα είναι τεράστιο.

Οι καταιγίδες πλήττουν την οικονομία

Το ποσό των 61.611.200 ευρώ θα απαιτηθεί προκειμένου να υλοποιηθούν τα έργα αντιμετώπισης των ζημιών που προκλήθηκαν στις υποδομές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία έπληξαν πριν από ένα μήνα και τους τέσσερις νομούς της Ηπείρου.

Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός για τα έργα αποκατάστασης είναι για την Άρτα 22,6 εκατ., τη Θεσπρωτία 7,2 εκατ., τον νομό Ιωαννίνων 21,5 εκατ. και για την Πρέβεζα 10,3 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, η καταστροφή στον Έβρο είναι ανυπολόγιστη. Σύµφωνα µε στοιχεία που παρείχε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Βασίλης Έξαρχος, οι τελευταίες πληµµύρες έχουν καταστρέψει ολοσχερώς 50.000 στρέµµατα χειµερινών σιτηρών, 20.000 στρ. βαµβάκι, 25.000 µηδικής, 3000 καλαµπόκι, 1.500 στρέµµατα µε σπαράγγια και περί τα 1000 στρέµµατα µε σκόρδα ενώ εκατοντάδες στρέµµατα µε καρποφόρα δέντρα βρίσκονται κάτω από το νερό.

Οι µεγαλύτερες ζηµιές σηµειώνονται στις περιοχές Σουφλί, Τυχερό, Νέα Βύσσα, Φέρες και τα Λαγυνά, ενώ οι πρώτες προβλέψεις των τοπικών παραγόντων µιλούν για απώλειες στις εαρινές σπορές από 80-100%, ανάλογα µε το πόσο γρήγορα θα στεγνώσουν τα χωράφια για να µπορέσουν οι παραγωγοί να σπείρουν.

Το πρόβλημα επεκτείνεται σε ολόκληρη την επικράτεια, καθώς οι βροχοπτώσεις που επιμένουν δεν επιτρέπουν στους παραγωγούς να σπείρουν τα προϊόντα της ανοιξιάτικης συγκομιδής.

Αγχωμένα τα ζώα δεν «δίνουν» γάλα

Μειωµένη γαλακτοπαραγωγή και απώλειες σε νεαρά ζώα, αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι σε πολλές περιοχές της χώρας, εξαιτίας του στρες που του προκάλεσαν οι ισχυροί άνεµοι και οι χαµηλές θερµοκρασίες. 

Στην Κρήτη τα ζώα έχουν «ρίξει» φέτος το γάλα 40% συνολικά εξαιτίας του χιονιά, ενώ σίγουρες θεωρούνται και οι καινούργιες απώλειες στα νεογέννητα αµνοερίφια των όψιµων φυλών, από πνευµονίες και υποθερµίες. 

Σε όλη την επικράτεια, εξαιτίας των συνεχόµενων βροχοπτώσεων, τα αιγοπρόβατα δεν βγαίνουν να βοσκήσουν, µένουν κλεισµένα στις στάνες τους µε αποτέλεσµα οι παραγωγοί να πρέπει συνεχώς να τους χορηγούν ζωοτροφές, κάτι που επιδεινώνει σηµαντικά την ήδη δύσκολη οικονοµική τους κατάσταση, ιδιαίτερα εκείνων που περιµένουν ακόµα τις πληρωµές από τις εξισωτικές, το τσεκ, τον καταρροϊκό και την ευλογιά.