Άνοιγμα στην κοινότητα της Θεσσαλονίκης και του Ωραιοκάστρου κάνουν οι υπεύθυνοι της «ΆΡΣΙΣ» διοργανώνοντας γιορτή γνωριμίας με τους δύο Ξενώνες για παιδιά που δεν έχουν υποστήριξη από το οικογενειακό τους περιβάλλον και χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας και αρωγής.

Η “Γιορτή Γνωριμίας” με τους δύο χώρους φιλοξενίας στο Ωραιόκαστρο, τον Ξενώνα Προσωρινής Φιλοξενίας Παιδιών και Εφήβων σε κίνδυνο (Σπίτι της Άρσις) και τον Ξενώνα Ασυνόδευτων Ανηλίκων πραγματοποιείται σήμερα με στόχο την προσέγγιση της τοπικής κοινωνίας μέσα από την παρουσίαση των πολιτισμών των παιδιών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Η εκδήλωση “Γνωρίστε το Σπίτι μας” ξεκίνησε με την αφήγηση παραμυθιών των χωρών, από τις οποίες προέρχονται τα παιδιά που φιλοξενούνται στον Ξενώνα Ασυνόδευτων Ανηλίκων. Ακολούθησε παρουσίαση των δύο Ξενώνων της Άρσις και συζήτηση με τους συμμετέχοντες στη γιορτή.

Την εκδήλωση στηρίζουν η Ένωση Ποντίων και Φίλων Ωραιοκάστρου, η οποία με μουσικές και χορούς επαναφέρει μνήμες της προσφυγιάς του τότε και η Μουσική Σχολή “Τομπάζης”, που έχει αναλάβει τη μουσική επένδυση.

Επίσης παιδιά του Ξενώνα παίρνουν μέρος με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς του Αφγανιστάν και ο Σύλλογος Μπιαφρανών παρουσιάζει ντοκιμαντέρ και τραγούδια της Μπιάφρα.

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, που πραγματοποιείται στο ΚΑΠΗ Ι. Καποδίστριας, στο Ωραιόκαστρο, έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν εδέσματα από επτά διαφορετικές χώρες.

Στον Ξενώνα Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης φιλοξενούνται 30 παιδιά, τα περισσότερα πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν, τα οποία αναζητούν μια νέα χώρα για να ζήσουν και να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα αγαθά για μια ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση.

Στον ξενώνα προσωρινής φιλοξενίας παιδιών σε κίνδυνο διαμένουν 22 παιδιά και έφηβοι, θύματα παραμέλησης, κακοποίησης, παράνομης εμπορίας και διακίνησης, τα οποία για κοινωνικο-οικονομικούς λόγους χρειάζεται να απομακρυνθούν από το οικογενειακό τους περιβάλλον.