Επιμέλεια: Ντία Μούλου
 
Μεγάλες αλλαγές αναμένεται να φέρει στον χώρο της Παιδείας το πολυνομοσχέδιο που θα καταταθεί στη Βουλή.  Όπως διαμηνύει το υπουργείο Παιδείας, στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται άμεσες ρυθμίσεις, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν τις δυσλειτουργίες της εκπαίδευσης, με σκοπό να διευκολυνθεί η εξέλιξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας κατά το τρέχον έτος.
 
Ταυτόχρονα, στη συνάντηση της ΟΛΜΕ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δόθηκαν κατευθύνσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες για αναστολή των ρυθμίσεων που αφορούν συγχωνεύσεις ή καταργήσεις σχολικών μονάδων, ώστε να επανεξεταστούν ορισμένες από τις καταργήσεις που έγιναν με αποκλειστικά οικονομικά κριτήρια.
 
Τι θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο
 
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα περιλαμβάνει:
 
- Την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.
 
- Την κατάργηση συνυπολογισμού του βαθμού προαγωγής των μαθητών στην Α' και Β' Λυκείου στον βαθμό εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
 
- Την επαναφορά ως βαθμού προαγωγής του γενικού μέσου όρου «εννέα και πέντε δέκατα» (9,5).
 
- Την αναστολή των σημερινών ρυθμίσεων  περί αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου, ενώ παράλληλα θα αρχίσει πλατιά διαβούλευση σχετικά με τον τρόπο αποτίμησης του διδακτικού έργου και των τρόπων λειτουργίας των διδακτικών μονάδων προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της δουλειάς όλων και όχι της τιμωρίας.
 
- Την επανασύσταση των τομέων και των ειδικοτήτων της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, που καταργήθηκαν στα ΕΠΑΛ, ώστε να διευκολυνθεί η επαναφορά στα σχολεία των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Επίσης, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να προσληφθούν 500 εκπαιδευτικοί για Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη σε ΕΠΑΛ και να καλυφθούν τα σοβαρά εκπαιδευτικά κενά που έχουν δημιουργηθεί στα σχολεία.
 
- Την επαναφορά όλων των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Με την ίδια ρύθμιση θα δοθεί η δυνατότητα επιλογής στους εκπαιδευτικούς που ήδη τοποθετήθηκαν σε διοικητικές θέσεις να επιστρέψουν σε εκπαιδευτικές θέσεις.
 
Παράλληλα, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
 
Όσον αφορά στα αιτήματα που έχουν οικονομικό κόστος, όπως η αύξηση των μισθών, η ηγεσία του υπουργείου ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να υπάρξει άμεση δέσμευση. «Τα αιτήματα θα εξετάζονται όσο οι οικονομικές συνθήκες της χώρας το επιτρέπουν», επισημαίνεται σχετικά.
 
«Κόντρα» Μπαλτά - Κουράκη για τον διορισμό των εκπαιδευτικών
 
Εν τω μεταξύ, στη συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης, υποστήριξε ότι ύστερα από διάλογο, θα θεσμοθετηθεί νέο σύστημα μοριοδότησης για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών, «που θα υπηρετεί την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, ενώ δεν θα απαξιώνει τα πτυχία που χορηγούν τα πανεπιστήμια».
 
Επίσης, ο κ. Κουράκης με δηλώσεις του το Σάββατο στον «Ελεύθερο Τύπο» προανήγγειλε την κατάργηση των εξετάσεων του ΑΣΕΠ για τον διορισμό των εκπαιδευτικών.
 
«Θεωρούμε αδιανόητο οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν ήδη πτυχίο να καλούνται να δώσουν εξετάσεις από την Αρχή», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας.
 
Ωστόσο, οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων, Αριστείδη Μπαλτά.
 
Ο κ. Μπαλτάς, με ανακοίνωσή του, διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες περί κατάργησης των εξετάσεων του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, ο κ. Μπαλτάς «ουδέποτε έκανε οποιαδήποτε δήλωση για κατάργηση του ΑΣΕΠ και για την όλη διαδικασία επιλογής για την πρόσληψη εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».
 
TAGS