Την απελευθέρωση 1.000 θέσεων ιατρικού προσωπικού που θα προσληφθούν στα νοσοκομεία με προκηρύξεις του 2009 και του 2010 προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ fm σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες προσλήψεις γιατρών «είχαν παγιδευτεί λόγω των μνημονιακών μέτρων» και σημείωσε ότι, έως το τέλος Απριλίου, όλοι οι γιατροί θα έχουντοποθετηθεί στις θέσεις τους.

«Φιλοδοξούμε ότι το μεγάλο πρόβλημα που είναι το νοσηλευτικό προσωπικό θα το αντιμετωπίσουμε με μια ρύθμιση που θα φέρουμε μέσα στον Μάρτιο στη Βουλή και θα καθιερώσουμε, όπως συμβαίνει σε κάθε χώρα που έχει δημόσιο σύστημα όπως του Καναδά που είναι εξαιρετικό σύστημα, την ιδιότητα του νοσηλευτή. Θα κάνουν την ειδικότητα μέσα στα νοσοκομεία» τόνισε ο κ. Κουρουμπλής.

Αναφορικά με τις δαπάνες των νοσοκομείων, ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι εκταμιεύτηκαν προς τα νοσοκομεία, τα χρήματα που απαιτούνταν ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες, βάσει και των αποθεματικών. «Υπάρχει μια αρχή στο Γενικό Λογιστήριο, ότι θα πρέπει να εξαντλούνται όλα τα χρήματα, διότι δεν είναι επιχειρήσεις τα νοσοκομεία για να βάζουν στις τράπεζες τα λεφτά. Τα νοσοκομεία είναι κρατικοί οργανισμοί και παίρνουν λεφτά από το κράτος. Δεν μπορούν να τα διαχειρίζονται όπως νομίζουν αυτοί. Τα χρήματα λοιπόν πρέπει να εξαντληθούν για να καλύψουν ανάγκες που έχουν τα νοσοκομεία. Τα άλλα νοσοκομεία λοιπόν είχαν ένα υπόλοιπο. Τους είπαμε να ξοδέψουν όσα χρήματα έχουν και θα τους δώσουμε τα υπόλοιπα. Ήταν 87 εκατ. ευρώ οι ανάγκες τους τον Γενάρη. Από αυτά, πληρώσαμε 43 εκατ. με βάση τις ανάγκες που καλύφθηκαν από αποθεματικά ορισμένων νοσοκομείων» υπογράμμισε.

Σημείωσε, επίσης, ότι το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» πλήρωσε περίπου 15 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά του και έχει 30 εκατ. αποθεματικό.