current views are: 3

2 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση15:40

«Χέρι» στα αποθεματικά του ΟΠΕΚΕΠΕ για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις

Για την «κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών» του δημοσίου θα χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Δημοσίευση 15:40’
αρθρο-newpost

Για την «κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών» του δημοσίου θα χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Για την «κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών» του δημοσίου θα χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Μάρδα, με την οποία τα χρήματα του οργανισμού μεταφέρονται στην Τράπεζα της Ελλάδος, έχει θορυβήσει τους αγρότες.

«Θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα για πληρωμές μισθών και συντάξεων», λέει  στο newpost ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέττος Καραμίχας.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ των υπουργών Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Οικονομικών:

Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι η τήρηση των διαθεσίμων ταμειακών υπολοίπων του Ε.Λ.Ε.ΓΕ.Π./ Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., που δε θα χρησιμοποιούνται άμεσα για πληρωμές δικαιούχων, σε έντοκο λογαριασμό εκτός του τραπεζικού ιδρύματος του Οργανισμού Πληρωμής, ήτοι στην Τράπεζα της Ελλάδος (Κεντρικό Κατάστημα). Τα ταμειακά αυτά υπόλοιπα μπορεί να προέρχονται είτε από επιχορηγήσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού είτε από την Προχρηματοδότηση στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ή/και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας…

Σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη χρησιμοποίησης των διαθεσίμων αυτών για πληρωμές δικαιούχων, η Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεούται κατόπιν έγγραφης ενημέρωσης από τον υπόλογο του λογαριασμού να μεταφέρει όλο ή μέρος του ποσού άμεσα χωρίς καθυστέρηση (εντός δύο εργασίμων ημερών) και χωρίς περαιτέρω όχληση σε  λογαριασμό/ούς στην Τράπεζα του Οργανισμού Πληρωμών, που έχει αναλάβει την τήρηση και ταμειακή διαχείριση του ΕΛΕΓΕΠ.

Υπόλογος διαχειριστής του λογαριασμού αυτού ορίζεται ο Πρόεδρος του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

Η απάντηση του Οργανισμού στο newpost είναι λακωνική: «Θα εφαρμόσουμε την ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 293 της 27ης Φεβρουαρίου 2015, όπως έχουμε υποχρέωση».

Κύκλοι του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., πάντως, μιλώντας στο newpost διαβεβαιώνουν πως οι αγρότες δεν πρόκειται να χάσουν τις πληρωμές τους ούτε από αποζημιώσεις, ούτε από επιδοτήσεις.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόκειται για την πρώτη πράξη αξιοποίησης των ταμειακών διαθεσίμων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και αποσκοπεί στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του δημοσίου.

Ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν και για ταμειακά διαθέσιμα και άλλων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.