Γράφει η Αναστασία Γαλάνη

«Επειδή δεν πρόκειται να ανεχτούμε αυτήν την κατάσταση, αυτά τα ψεύδη και να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, εμείς δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι από σήμερα ξεκινάμε απεργία πείνας μέχρι θανάτου με μοναδικό αίτημα τη μη προφυλάκιση των συγγενών μας και των φιλικών προσώπων τα οποία είναι άσχετα με την υπόθεση».

Αυτή είναι η απάντηση των Πυρήνων μέσα από τη φυλακή εν μέσω των εξελίξεων με τις συλλήψεις της Αγγελικής Σπυροπούλου, της 25χρονης φίλης του αδερφού του  Γεράσιμου) και της 60χρονης μητέρας του. 

Aπό χθες δέκα μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», που κρατούνται στις φυλακές, βρίσκονται σε απεργία πείνας ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι οι συγγενείς των κρατουμένων που συνελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες.

Όλη η ευθύνη είναι δικιά μας, και μόνο εμείς θα τη σηκώσουμε. Οι συγγενείς και το φιλικό περιβάλλον τους δεν έχουν καμία απολύτως ευθύνη με την υπόθεση και όσα τους καταλογίζουν, αναφέρουν σε κείμενό τους από τη φυλακή, ενώ για την Αγγελική Σπυροπούλου δηλώνουν: «Θα είμαστε δίπλα της και ξέρει ότι έχει όλη τη στήριξη μας. Θα είναι μαζί μας με ψηλά το κεφάλι στο δύσκολο δρόμο που διαλέξαμε».

Το κείμενο υπογράφουν οι: Όλγα Οικονομίδου, Μιχάλης Νικολόπουλος, Γιώργος Νικολόπουλος, Χάρης Χατζημιχελάκης, Χρήστος Τσάκαλος, Γεράσιμος Τσάκαλος, Γιώργος Πολύδωρος, Παναγιώτης Αργυρού, Δαμιανός Μπολάνο, Θεόφιλος Μαυρόπουλος.

Σε δηλώσεις του στο Έθνος, ο φυλακισμένος για τους Πυρήνες, Χρήστος Τσάκαλος ανέφερε: 

«Και σήμερα ( χθες) η Αντιτρομοκρατική συλλαμβάνει τη μάνα μου και τη σύζυγο του αδελφού μου, επειδή βρέθηκε η Αγγελική στο σπίτι μου, το προσωπικό μου σπίτι, στο οποίο μένει η μάνα μου. Πρώτα απ' όλα η Αγγελική είναι συντρόφισσα και πολύ καλή συντρόφισσα. Και είναι και η προσωπική μου σχέση. Εγώ της είχα πει «εάν κάποια στιγμή βρεθείς σε δύσκολη θέση, πήγαινε στο σπίτι μου». Δεν μίλαγα με την καταζητούμενη. Αλλά της είχα πει κάποια στιγμή, εάν βρεθείς σε δύσκολη θέση, πήγαινε στο σπίτι μου. Και έτσι έκανε. Πριν από λίγες μέρες η Αγγελική πήγε στο σπίτι μου, στη μάνα μου, στη Σαλαμίνα.

Χτύπησε την πόρτα και της άνοιξε η μητέρα μου. Η μητέρα μου ήξερε ότι είναι η φίλη μου. Τι να έκανε; Να της έκλεινε την πόρτα; Προφανώς και δεν είναι τέτοιος άνθρωπος η μητέρα μου και είμαι περήφανος γι' αυτήν.

Στο ίδιο σπίτι φιλοξενείται και η σύζυγος του αδελφού μου. Αυτό είναι όλο. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε ούτε τους συγγενείς μας ούτε τους φίλους μας έρμαια στα χέρια της Αντιτρομοκρατικής. Γι' αυτό ξεκινάμε από σήμερα απεργία πείνας μέχρι θανάτου, όλα τα μέλη της οργάνωσης. Για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας να μην μπουν φυλακή». Και συμπλήρωσε: «Ολες οι ευθύνες είναι δικές μας και μόνο εμείς θα τις σηκώσουμε!».

Οι εκτιμήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, η Αντιτρομοκρατική εκτιμά ότι το κουβάρι έχειθ και άλλο νήμα να ξεδιπλωθεί στην εν λόγω  υπόθεση καθώς το «κομμάτι της νεοτρομοκρατίας έχει πολλά πλοκάμια αλλά οι βασικοί πυλώνες εντοπίστηκαν». 

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαίωσαν ότι η Αγγελική κρύβεται στη Σαλαμίνα τις τελευταίες δύο μέρες μετά και τη σύλληψη της 26χρονης μεσολαβήτριας. Έτσι παρακολουθούνταν όλες οι κινήσεις και όταν οι αστυνομικοί είδαν ότι η 26χρονη σύντροφος του Γ. Τσάκαλου έφυγε από του Γκύζη και πήγε στη Σαλαμίνα στην ουσία απέτρεψαν μια ακόμη φυγάδευσή της.

Οι κωδικοί

Τα στοιχεία και οι κωδικοί που βρέθηκαν στις περίπου 1.000 ψηφιακές και κρυπτογραφημένες επιστολές καθοδήγησαν σημαντικά τις έρευνες και οι αστυνομικοί έφτασαν τελικά και στο σπίτι στη Σαλαμίνα που κρυβόταν η 22χρονη.

Η αλληλογραφία βρέθηκε αποθηκευμένη στον υπολογιστή του Χριστόδουλου Ξηρού και εκτιμάται ότι οι επιστολές γράφτηκαν μέσα στις φυλακές και δόθηκαν στον «Μανώλη της 17Ν» όταν απέδρασε για να τις παραδώσει στην Αγγελική.

Αυτό ήταν και το μοιραίο λάθος της οργάνωσης, καθώς όταν η ΕΛ.ΑΣ. αποκρυπτογράφησε την αλληλογραφία κατάφερε να φτάσει σε συλλήψεις.