«Το υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, εξετάζει τη δυνατότητα διευκόλυνσης στη μετακίνηση των μαθητών των Πειραματικών Σχολείων στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων των Περιφερειών».

Αυτό αναφέρει ο αρμόδιος υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς, σε έγγραφό του, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης και αφορούσε τις δυσκολίες μετακίνησης των μαθητών των πειραματικών σχολείων, καθώς υφιστάμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναφέρεται στη δωρεάν μεταφορά μαθητών των δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ από τις περιφέρειες δεν έχει λάβει αντίστοιχη μέριμνα για τους μαθητές των πειραματικών σχολείων.

 Ο βουλευτής της ΝΔ έκανε ειδική αναφορά στα προβλήματα των μαθητών που φοιτούν στο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο του νομού Ηρακλείου και είχε ζητήσει από τον υπουργό να ενημερώσει εάν θα χορηγηθεί στους μαθητές το ειδικό μαθητικό δελτίο για τις μετακινήσεις τους. Στην έγγραφη απάντηση που διαβίβασε στη Βουλή, ο κ. Μπαλτάς επισημαίνει ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3966/11 (άρθρο 44 παρ.9), «η επιλογή των μαθητών στα ΠΠΣ γίνεται ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους.

Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης των μαθητών βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική τους μέριμνα, τόσο για την πλήρη φοίτησή τους, όσο και για τη φοίτησή τους στους ομίλους». Ωστόσο, ο υπουργός προσθέτει ότι «το υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, εξετάζει τη δυνατότητα διευκόλυνσης στη μετακίνηση των μαθητών των Πειραματικών Σχολείων, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων των Περιφερειών».