Με την εξέταση βασικών μαρτύρων συνεχίζεται σήμερα η δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννης Καπελέρηςσημείωσε πως στα τέλη του 2010 με αρχές 2011, τον κάλεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου και του έδωσε ένα χαρτί, όπου αναγράφονταν δέκα ονόματα και διευθύνσεις και κάποια χρηματικά ποσά, ζητώντας του να ερευνήσει το φορολογικό προφίλ εκείνων των προσώπων. Επιπλέον, ο πρώην υπουργός του ανέφερε ότι τα άτομα αυτά είχαν χρήματα στο εξωτερικό, χωρίς, ωστόσο, να κάνει αναφορά στην ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με την κατάθεσή του, αντίγραφο των ονομάτων έδωσε και στη γραμματέα τού τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, προκειμένου εκείνη να αναζητήσει στο TAXIS τα επίμαχα ονόματα και να συγκεντρώσει στοιχεία - φορολογικές δηλώσεις των 2-3 τελευταίων ετών.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Νικόλαος Πάσσος, ρώτησε τον μάρτυρα εάν από τον έλεγχο βρέθηκαν εντυπωσιακά ποσά. Ο μάρτυς απάντησε ότι υπήρχε αναντιστοιχία των ποσών με τις φορολογικές δηλώσεις και ότι μεταξύ των δέκα ονομάτων, που θυμάται έως σήμερα, ήταν της κ. Φιξ και της Μαρίας Παντελή.

Σύμφωνα με τον κ. Καπελέρη, ακολούθησε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον κ. Παπακωνσταντίνου με τη συμμετοχή της διευθύντριας του γραφείου του πρώην υπουργού, κ. Χατζή, και του κ. Πλασκοβίτη, και με αντικείμενο συζήτησης την αξιοποίηση της λίστας. Το ζήτημα ήταν εάν η αξιοποίηση της λίστας θα γινόταν από το ΣΔΟΕ, ή από ειδικά συνεργεία. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο μάρτυς, το θέμα έμεινε ανοικτό για το ποιος εντέλει θα έκανε τον έλεγχο.

Ο αναπληρωματικός εισαγγελέας, Γεώργιος Μπομπόλης, στην προσπάθειά του να διατυπώσει ερώτημα προς τον μάρτυρα και πριν φτάσει στην ουσία του ερωτήματός του, διεκόπη από τον κ. Καπελέρη, ο οποίος επιχείρησε να απαντήσει. Ωστόσο, ο εισαγγελέας συνέχισε τη διατύπωση του ερωτήματός του, ακούγοντας από τον μάρτυρα τη φράση «δεν σας αφαιρώ τον λόγο, κύριε εισαγγελέα...». Η παρέμβαση του προέδρου της Έδρας ήταν κάθετη: «Τι είπατε; Δεν αφαιρείτε το λόγο...».

Και ο μάρτυρας έσπευσε να διορθώσει «όχι. Θέλω να πω...» για να σταματήσει και στρεφόμενος προς το δικαστήριο, να πει: «Κύριοι δικαστές, πέρασα από στάδιο κατάθλιψης, σέβομαι απόλυτα τους δικαστές και το δικαστήριο».

Εκ των υστέρων είπε ότι έμαθε για τη λίστα Λαγκάρντ ο πρώην γγ του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης καταθέτοντας στο Ειδικό Δικαστήριο. 

Όπως είπε, είχε «πάρα πολύ καλές χαρακτήρισε τις σχέσεις του με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου», ενώ αναφερόμενος στην προσωπικότητα του πρώην υπουργού, είπε ότι ήθελε να δώσει την μάχη για τη σωτηρία της χώρας, ήθελε με κάθε τρόπο να πολεμήσει την τη φοροδιαφυγή.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αναμένεται να καταθέσουν επίσης, ο νομικός σύμβουλος του κράτους επί υπουργίας Παπακωνσταντίνου Αν. Μπάνου, οι οποίοι έχουν εμπλακεί στην διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ, ο Γιάννης Διώτης και ο διάδοχός του στο ΣΔΟΕ Στ. Στασινόπουλος, η γραμματέας του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου, Σοφία Μπέλμπα, και ο πρώην πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Φωκ. Γεωργακόπουλος.

Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Διώτης, ο οποίος θα καταθέσει την Τετάρτη, εκτός από την ιδιότητα του μάρτυρα, είναι και κατηγορούμενος για την ίδια υπόθεση, καθώς με βούλευμα έχει παραπεμφθεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών με την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία για τους χειρισμούς του, ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ, στην υπόθεση του περιεχομένου της λίστας Λαγκάρντ.