Επιμέλεια: Ντία Μούλου

Διαψεύδει τα δημοσιεύματα, που έκαναν λόγο για κατάργηση των ΤΕΙ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Δημήτρης Χασάπης.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χασάπης αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο περί κατάργησης των ΤΕΙ ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων Δημήτρης Χασάπης διευκρίνισε ότι δεν έχει προβεί ποτέ σε ανάλογη δήλωση.

Στη σύνοδο των προέδρων ΤΕΙ της περασμένης Παρασκευής  διατυπώθηκαν σκέψεις για αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα μεταξύ των οποίων ουδέποτε περιελήφθη  το ζήτημα της κατάργησης των ΤΕΙ

Τίτλοι επομένως σε εφημερίδες ή ιστοσελίδες που επικεντρώνονται στη κατάργηση των ΤΕΙ δεν αντιστοιχούν στη πραγματικότητα.

Τα δημοσιεύματα

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας φερόταν να μελετά την κατάργηση των ΤΕΙ και την ένταξη, όσων πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια, στα πανεπιστήμια.

Μάλιστα, τα δημοσιεύματα επικαλούνταν δηλώσεις του γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, ο οποίος εμφανιζόταν να υποστηρίζει ότι θα υπάρχει και χωροταξικός σχεδιασμός, «καθώς δεν είναι δυνατόν στην ίδια πόλη να υπάρχουν δύο τμήματα με τα ίδια αντικείμενα, όπως είναι τώρα» και πως το σχέδιο του υπουργείου για «τακτοποίηση» της Ανώτατης εκπαίδευσης, «προσομοιάζει στο βρετανικό».

Επίσης, ξεκαθάριζε ότι όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς των ΤΕΙ, θα ενταχθούν όλοι στην πανεπιστημιακή βαθμίδα, ανεξάρτητα αν το ΤΕΙ τους ενταχθεί στην πανεπιστημιακή βαθμίδα ή στα ΙΕΚ.

Τι υποστηρίζουν οι πρόεδροι των ΤΕΙ

Από την πλευρά τους, οι πρόεδροι των ΤΕΙ σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν πως τα ΤΕΙ «δεν έχουν αμφισβητηθεί από καμία ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και η μόνη αναμενόμενη αναβάθμισή τους, είναι η ακαδημαϊκή ολοκλήρωσή τους, βασισμένη σε αξιολογικά κριτήρια».

Ακόμη, υπογραμμίζουν ότι «οποιαδήποτε μεταβολή στον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης δεν είναι δυνατόν να είναι ετεροβαρής εις βάρος των ΤΕΙ, αλλά θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα τμήματα ΑΕΙ, με βάση τα επιτεύγματά τους και με στοχευμένη χωροταξική διασπορά».