Ρεπορτάζ: Αναστασία Γαλάνη

Δεν θα συλλαμβάνονται όσοι μετανάστες περνούν τα σύνορα, σύμφωνα υπηρεσιακή διαταγή που δόθηκε στην αστυνομία από το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που μίλησαν στο newpost.gr, εφαρμόζεται πρακτικά, ο νόμος που είχε ψηφιστεί το 2011 με ευνοϊκότερους όρους.

Σύμφωνα με την εντολή που δόθηκε, όσοι μετανάστες περνούν τα σύνορα και εντοπίζονται, αρχικά θα καταγράφονται και έπειτα θα τους δίδεται έγγραφο προσωρινής παραμονής στη χώρα διάρκεια 30 ημερών.

Η αποχώρηση των μεταναστών θα γίνεται μέσω των συγχυρηματόδοτούμενων προγραμμάτων της ΕΕ για οικειοθελή αποχώρηση προς την χώρα προέλευσης, την οποία δήλωσαν.

Παράλληλα, θα έχουν την υποχρέωση να εμφανίζονται στα αστυνομικά τμήματα της περιοχής που δηλώνουν και εάν αυτό δεν συμβεί, σε περίπτωση που εντοπιστούν θα συλλαμβάνονται, αλλά δεν θα κρατούνται, θα εκδίδονται εις βάρος τους αποφάσεις επιστροφής, οι οποίες θα αναβάλλονται για έξι μήνες. 

Παράλληλα οι μετανάστες που βρίσκονται στα κέντρα κράτησης θα αποχωρήσουν από αυτά. Θα τους παρασχεθεί εξάμηνη άδεια παραμονής, η οποία αφού λήξει θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. 

Ωστόσο, από τα κέντρα κράτησης δεν θα αποχωρήσουν όσοι παράτυποι μετανάστες έχουν βεβαρυμένο ποινικό μητρώο.

Έντονη ήταν η αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων στην αναγγελία και σε ανακοίνωσή της ζήτησε την επανεξέταση της διαταγής.

Πανούσης: Προϊόν προβοκάτσιας το θέμα που προέκυψε

Πάντως, μιλώντας στο newpost.gr, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης επεσήμανε ότι το θέμα που προέκυψε είναι προϊόν προβοκάτσιας. 

Σε ξεχωριστή του ανακοίνωση και απαντώντας στην αντίδραση των συνοριοφυλάκων, ο κ. Πανούσης τονίζει:

«Αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας ή κατασκευασμένα σενάρια τρομοκράτησης των πολιτών;

Ό,τι και να είναι αυτή η Ανακοίνωση για τα Κέντρα κράτησης στερείται σοβαρότητας και οποιασδήποτε βάσης αληθείας».