«Η νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα βελτιώσει μετρήσιμα τη μηνιαία ροη εσόδων», αναφέρει το ΙΚΑ σε ανακοίνωσή του, σχολιάζοντας τις αναφορές στα μέσα ενημέρωσης για τον εσωτερικό δανεισμό.

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα, το ΙΚΑ τονίζει:

Πρώτον: Αναφορικά με σχόλια για την ακολουθούμενη πρακτική δημιουργίας Repos και τον λεγόμενο εσωτερικό δανεισμό, κάνουμε γνωστό, ότι σε μηνιαία βάση εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με σκοπό την απόλυτη διασφάλιση των δυνατοτήτων του για την απρόσκοπτη καταβολή συντάξεων, προβαίνει στη δημιουργία ενός ασφαλούς "μαξιλαριού" στο τέλος κάθε μήνα, με τη δημιουργία Repos και εσωτερικής απελευθέρωσης αποθεματικών από Ταμεία που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για διάστημα 7 έως 15 ημερών, προκειμένου να αντιμετωπισθούν ενδεχόμενα ή υπαρκτά προβλήματα ταμειακής ροής την ημέρα καταβολής των συντάξεων.

Η πρακτική μας αυτή έχει δικαιώσει απόλυτα αυτόν το σχεδιασμό της Διοικήσεως του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι δε διαδικασίες που ακολουθούνται μέσω του ΟΔΔΗΧ έχουν απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα.

Επισημαίνεται, ότι επαναλαμβανόμενοι σχολιασμοί που εμφανίζουν αυτή την πάγια τακτική του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ως έκτακτο γεγονός, δεν συμβάλλουν θετικά, ιδιαίτερα σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο για την οικονομία και παράλληλα εντείνουν το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας στο σώμα των συνταξιούχων της χώρας.

Δεύτερον: Σε ό,τι αφορά στην πορεία των οικονομικών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κάνουμε γνωστό, ότι με την εργώδη προσπάθεια των υπηρεσιών του Ιδρύματος τα μηνιαία έσοδα από τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές αντέχουν και κινούνται οριακά, αλλά με θετικό πρόσημο, στη βάση των προβλέψεων του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους.

Τρίτον: Η αναμενόμενη βελτίωση των όρων και των προϋποθέσεων ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, μας οδηγεί να υποστηρίξουμε δημόσια, ότι η νέα ρύθμιση θα βελτιώσει μετρήσιμα τη μηνιαία ροη εσόδων και θα ενισχύσει τη βεβαιότητα της Διοίκησης για τη συνέχιση της απρόσκοπτης καταβολής των συντάξεων, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προϋπολογισμού.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα, η διοίκηση του ΙΚΑ φερόταν να ζητά δάνειο - μαμούθ 260 εκατ. ευρώ, για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του για την πληρωμή των συντάξεων του Απριλίου 2015.

TAGS