«Η ΔΕΗ δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως μια οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση και να συζητείται η περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της, είτε με διάθεση πακέτου μετοχών μέσω Χρηματιστηρίου είτε με εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή», δήλωσε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Χρήστος Σπίρτζης αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Νίκο Φωτόπουλο. «Η αποτίμηση της αξίας της ΔΕΗ δεν μπορεί να γίνει με χρηματιστηριακούς όρους» τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ και πρόσθετε πως «συγκροτείται άμεσα ειδική επιτροπή η οποία θα αποτιμήσει την εθνική, οικονομική και κοινωνική αξία της επιχείρησης.»

Αναλυτικότερα, έπειτα από σχετικό αίτημα της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, το ΤΕΕ, «ανταποκρινόμενο στο ρόλο του ως Τεχνικού Συμβούλου της Πολιτείας, αποφάσισε να συγκροτήσει ειδική επιτροπή, η οποία - σε σύντομο χρονικό διάστημα και με απολύτως υπεύθυνο και τεκμηριωμένο τρόπο - θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους, θα αποτιμήσει την εθνική, οικονομική και κοινωνική αξία της επιχείρησης και θα εκπονήσει μελέτη, για την πιο συμφέρουσα λύση για τον Πολίτη και για τη χώρα, την οποία και θα δημοσιοποιήσει.»
   

Κατά τον Πρόεδρο του ΤΕΕ η επιτροπή η οποία συγκροτείται για τη μελέτη του θέματος, θα αξιοποιήσει τα συμπεράσματα των τομεακών προσυνεδριακών διαδικασιών και του Συνεδρίου που διοργάνωσε για τον Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό, τον Μάρτιο του 2010.
Επίσης, θα λάβει υπόψη της όλα τα αναγκαία στοιχεία από τη ΔΕΗ και τη διοίκησή της, τα συναρμόδια υπουργεία, τον ΔΕΣΜΗΕ και τη ΡΑΕ, ώστε να αποτιμήσει τις διάφορες παραμέτρους, για να απαντήσει στο ένα και καίριο ερώτημα: τι συμφέρει τον πολίτη αυτής της χώρας.

«Η ΔΕΗ δεν ανήκει ούτε στην κυβέρνηση ούτε στην Αντιπολίτευση ούτε στην ΓΕΝΟΠ. Συνιστά ένα εθνικό κεφάλαιο το οποίο δεν πρέπει να αποτιμάται μόνο με χρηματιστηριακούς όρους και δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο πώλησης με τις συνήθεις αγοραίες επιχειρηματικές διαδικασίες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης.


Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, μετά το πέρας της συνάντησης στην οποία μετείχαν μέλη της διοίκησης του ΤΕΕ, αλλά και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, δήλωσε ότι το συνδικάτο ζήτησε τη συνάντηση με την ηγεσία του ΤΕΕ, «όχι μόνο γιατί επιδιώκει να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση της τελευταίας μεγάλης δημόσιας επιχείρησης στη χώρα μας, αλλά, κυρίως, για να αποτραπούν οι δραματικές επιπτώσεις στους καταναλωτές, απ’ την περαιτέρω μετοχοποίησή της».

Ειδικότερα τόνισε ότι «θέση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ είναι πως το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να διατεθεί προς κερδοσκοπία, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση τις κερδοσκοπικές επιδιώξεις θα τις πληρώσει ο καταναλωτής, όπως, άλλωστε, συνέβη σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες όπου τα προηγούμενα χρόνια ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας ιδιωτικοποιήθηκε».

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αλλάξει στάση η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, απάντησε πως αυτό «θα ήταν δυνατόν αν η κυβέρνηση πετύχει φθηνότερο απ’ ότι σήμερα ρεύμα στους καταναλωτές, κάτι το οποίο - όπως δείχνουν τα στοιχεία απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης - είναι αδύνατον».

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανέλυσε την άποψη του επιστημονικού φορέα των διπλωματούχων μηχανικών σύμφωνα με την οποία η ΔΕΗ θα πρέπει να διατηρήσει, σε κάθε περίπτωση, τον απόλυτο κρατικό χαρακτήρα και έλεγχο της.

Αυτό επιβάλλεται για λόγους:

    • εθνικούς - αξιοποιεί κατά παραχώρηση (άρα δωρεάν) ανυπολόγιστο εθνικό κεφάλαιο, όπως είναι τα ορυχεία λιγνίτη, και τίρφης, όπως, επίσης, το υδροδυναμικό της χώρας, διασφαλίζοντας την ύπαρξη, τη λειτουργία, τη συντήρηση και την επέκταση λειτουργίας των δικτύων ηλεκτροδότησης και στην τελευταία γωνιά της χώρας

    • αναπτυξιακούς και οικονομικούς - καθορίζει το σύνολο των οικονομικών δράσεων της χώρας, το κόστος παραγωγής και δίνει προοπτικές στην περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας

    • κοινωνικούς - εξασφαλίζει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλους τους πολίτες με χαμηλό τιμολόγιο.


Κινητοποιήσεις από ΑΔΕΔΥ και ΔΕΗ-ΓΕΝΟΠ

«Η ιδιωτικοποίηση της τελευταίας μεγάλης Δημόσιας Επιχείρησης σε ένα κρίσιμο τομέα για την προοπτική της χώρας, της οικονομίας, της κοινωνίας, ακυρώνει ένα δημόσιο εργαλείο κοινωνικο - οικονομικής ανάπτυξης, που πρέπει να υπηρετεί το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον και όχι το ιδιωτικό».

Στην κοινή αυτή θέση κατέληξαν η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ και το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ, για ενημέρωση των συνδικαλιστικών και κοινωνικών Φορέων.

Συμφωνήθηκε επίσης, ότι το να μην βυθιστεί κατά τις κινητοποιήσεις η χώρα στο σκοτάδι αποτελεί κοινή επιδίωξη των δύο Οργανώσεων που τονίζουν ωστόσο, ότι τούτο δεν σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν απεργίες χωρίς επιπτώσεις.

Σε ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι η ενέργεια αποτελεί οικονομικό μέγεθος στρατηγικής σημασίας και κοινωνικό αγαθό και ότι η δυνατότητα του Δημοσίου να ορίζει την τιμολογιακή πολιτική είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πολιτική του φθηνού -και όχι ακριβού-τιμολογίου για τους πολίτες.

Τέλος, η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι με αφετηρία τη γενική απεργία της 11ης Μαΐου, το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, πρέπει να σηματοδοτήσει ένα νέο κύκλο δυναμικών κινητοποιήσεων, με στόχο να μπει φραγμός στην πολιτική υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου.