Η Πολιτεία πρέπει να λάβει άμεσα μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, ενώ πρέπει να εφαρμοστεί αυστηρά η ισχύουσα νομοθεσία, επισημαίνει ο εισηγητής Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Αθλητισμού ΠΑΣΟΚ, Σάββας Εμινίδης, σε ανακοίνωσή του με αφορμή τα θλιβερά επεισόδια που στιγμάτισαν τον τελικό κυπέλλου Ελλάδας, Ατρομήτου - ΑΕΚ. Ο βουλευτής Καβάλας χτυπάει το "καμπανάκι του κινδύνου" όσον αφορά στην "επόμενη ημέρα" του ελληνικού ποδοσφαίρου, τονίζοντας:"Η κλιμάκωση των επεισοδίων στους τρεις αγώνες Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ - ΑΕΚ και ΑΕΚ - Ατρόμητος, δείχνει ότι στο επόμενο στάδιο είναι πολύ πιθανό να θρηνήσουμε θύματα. Η Πολιτεία πρέπει τώρα και χωρίς καμία καθυστέρηση να πάρει άμεσα μέτρα ενόψει των Play-off που ξεκινούν:

- Απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων με ιδιαίτερη έμφαση στους αγώες που θα διεξαχθούν στον Βόλο.

 - Απαγόρευση διεξαγωγής αγώνων εάν προηγηθούν οποιασδήποτε μορφής επεισόδια ή ρίψη φωτοβολίδων.

- Απαγόρευση συνέχισης αγώνα που έχει ξεκινήσει και υπάρχουν επεισόδια ή ρίψη αντικειμένων ή παρουσία εξωαγωνιστικών παραγόντων στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου".

Ο κ.Εμινίδης εισηγείται παράλληλα για τις ομάδες που έχουν προκαλέσει φέτος προβλήματα:"Ο ΟΠΑΠ υποχρεούται να μην πληρώσει τα χρήματα που τους αναλογούν. Σύμφωνα με τη ρήτρα βίας που έχουν υπογράψει τα επιχορηγούμενα από τον ΟΠΑΠ σωματεία προβλέπεται η παρακράτηση ποσού ισοδύναμου με τα πρόστιμα που θα επιβάλουν τα αθλητικά δικαιοδοτικά όργανα. Για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο οι χορηγίες προς επαγγελματικό ποδόσφαιρο δηλαδή τη Σούπερ Λιγκα, την ΕΠΑΕ και την ΕΠΟ, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 50 εκατ. ευρώ. Έχω προτείνει από το καλοκαίρι που θα υπογραφούν οι νέες συμβάσεις με τις ομάδες ο ΟΠΑΠ να σκληρύνει τη στάση του με την εφαρμογή της ρήτρας βίας και στην περίπτωση αγώνων που ο ΟΠΑΠ διαπιστώνει ότι είναι «ύποπτοι».

Σχετικά με την αρχική ποινής που θα πρέπει να επιβάλλεται στους ταραξίες, υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ:"Αυτή πρέπει να είναι η στέρηση εισόδου στα γήπεδα για ένα χρόνο και η εμφάνισή τους στο αστυνομικό τμήμα, την ώρα της διεξαγωγής αγώνων της ομάδας τους. Πιστεύω, ότι οι παράγοντες έχουν την δύναμη να ελέγξουν τους οπαδούς τους. Η ΕΠΟ με την σειρά της οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να εναρμονίσει τον κανονισμό της που θα αλλάξει το ερχόμενο καλοκαίρι με αυτόν της UEFA. Από τη στιγμή που στους ευρωπαϊκούς αγώνες δεν παρατηρούνται επεισόδια επειδή οι ποινές είναι μεγάλες και επιβάλλονται από αλλού, αυτό θα εφαρμοσθεί και στο ελληνικό πρωτάθλημα. Οι πρόσφατες τιμωρίες με μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών σε ομάδες που οι οπαδοί τους προκάλεσαν πολύ σοβαρά επεισόδια μόνο ως ανέκδοτο θα μπορούσαν να ληφθούν εάν οι αγώνες ήταν ευρωπαϊκοί".

Ο κ.Εμινίδης χαρακτηρίζει, μεταξύ άλλων, ως ανεπαρκή τον ισχύοντα κανονισμό της ΕΠΟ, αναφέροντας την απόφαση του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα για παραγραφή της γνωστής υπόθεσης με τις κασέτες επειδή καταγγέλθηκε έξι μήνες μετά και ο κανονισμός προβλέπει παραγραφή πειθαρχικού παραπτώματος μετά από ένα μήνα από τη διάπραξή του.

Ο εισηγητής Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Αθλητισμού ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων, επισημαίνει και τα εξής:

 "- Δεν χρειαζόμαστε καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο αλλά πλήρη και αυστηρή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας με ορισμένες στοχευμένες βελτιώσεις ή τροποποιήσεις όπου χρειάζεται.

- Καταλογισμός των ευθυνών για κάθε εκδήλωση βίας στα γήπεδα τόσο στους αντικειμενικούς όσο και στους ηθικούς αυτουργούς. Η αντίληψη της ατιμωρησίας πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Όποιος κάνει πράξεις χουλιγκανισμού να γνωρίζει ότι θα συλληφθεί και θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.

- Όχι στο κλείσιμο των συνδέσμων φιλάθλων, αλλά αναθεώρηση του ρόλου τους και εφαρμογή η σχετική με αυτούς νομοθεσία.

- Εφαρμογή της απαγόρευσης μετακίνησης των οπαδών κάθε φορά που κρίνεται αναγκαίο.

- Επεξεργασία του προφίλ των χούλιγκανς που έχουν συλληφθεί όλα αυτά τα χρόνια για να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα και να επέμβουμε στη ρίζα του προβλήματος.

- Στήριξη της πολιτείας σε παράγοντες που προσπαθούν να αποβάλουν τους χούλιγκαν από τις εξέδρες.

- Αυστηρότερες ποινές για τις ομάδες που μπορεί να φτάσουν μέχρι την αφαίρεση βαθμών, την απαγόρευση συμμετοχής στην Ευρώπη, και τον υποβιβασμού.

- Πραγματική βούληση από την Πολιτεία, πολιτική συναίνεση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την καταπολέμηση της αθλητικής βίας.

- Εφαρμογή μέτρων που τυπικά ισχύουν σήμερα, αλλά εφαρμόζονται εν μέρει ή καθόλου και επίβλεψη της εφαρμογής τους.

- Εφαρμογή του μέτρου για την ποινή φυλάκισης έως 6 μηνών για όποιον παροτρύνει, υποκινεί ή ενθαρρύνει δημόσια ή δια του έντυπου ή ηλεκτρονικού τύπου ή του διαδικτύου μεμονωμένα άτομα ή οργανωμένες ομάδες προσώπων να διαπράξουν αδικήματα που προβλέπει ο Αθλητικός νόμος".