Αυστηρές ποινές και τσουχτερά πρόστιμα έως 5.000 ευρώ προβλέπει η νομοθεσία για όσους φαρμακοποιούς δεν χορηγούν το φθηνότερο γενόσημο σκεύασμα.

Πιο συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρη Κόντου, υπενθυμίζεται στους φαρμακοποιούς ο καταλυτικός τους ρόλος στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω της χορήγησης γενόσημων φαρμάκων στους ασφαλισμένους. Παράλληλα, τους υπενθυμίζει ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσή τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια σειρά από κυρώσεις.

Ο κ. Κόντος προειδοποιεί πως οι οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν ως απόθεμα και να χορηγούν το φαρμακευτικό προϊόν με τη χαμηλότερη λιανική τιμή για κάθε δραστική ουσία, περιεκτικότητα και συσκευασία από τα φάρμακα που περιέχονται στη θετική λίστα με τα αποζημιούμενα φάρμακα.

Παράλληλα, κατά την εκτέλεση της συνταγής οι φαρμακοποιοί πρέπει να υποδεικνύουν στον πελάτη τους ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ το φθηνότερο φάρμακο και το ποσοστό της συμμετοχής που αντιστοιχεί σε αυτό.

Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει ακριβότερο σκεύασμα, καταβάλλει τη διαφορά που προβλέπει η νομοθεσία, δηλαδή τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής τιμής και λιανικής τιμής του φαρμάκου που επέλεξε, συν το 25% της συμμετοχής του, και υπογράφει σε ειδικό χώρο πάνω στη συνταγή.

Μηνιαίος έλεγχος των φαρμακοποιών

Από την πλευρά του ο ΕΟΠΥΥ, σε μηνιαία βάση, θα ελέγχει τις συνταγές των φαρμακοποιών, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο.

Για τις περιπτώσεις που οι φαρμακοποιοί θα έχουν την ευθύνη, ο κ. Κοντός εξηγεί στην εγκύκλιο που εξέδωσε:

Ως παραβίαση των σχετικών διατάξεων θεωρούνται οι περιπτώσεις που οι φαρμακοποιοί δεν χορηγούν στον ασθενή το φθηνότερο φάρμακο ή ο ασθενής δεν υπογράψει στη συνταγή όταν λαμβάνει ακριβό σκεύασμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο φαρμακοποιός καλείται να δώσει εξηγήσεις μέσα σε 10 ημέρες.

Εάν οι εξηγήσεις δεν κριθούν επαρκείς, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο από 500 έως 5.000 ευρώ ή να αποκλειστεί το φαρμακείο προσωρινά από την εκτέλεση συνταγών του ΕΟΠΥΥ, από έναν έως έξι μήνες.

Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να υποβάλουν ένσταση στον πρόεδρο του Οργανισμού και μέχρι να εκδοθεί η σχετική απόφαση δεν θα εκτελείται η ποινή ή το πρόστιμο.

Άμεση ήταν η απάντηση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, στην ανακοίνωση του οποίου τονίζεται πως οι φαρμακοποιοί δεν θα γίνουν αστυνόμοι των ασφαλισμένων για τα γενόσημα.