Άμεση ήταν η απάντηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου στη νέα εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ, που προβλέπει πρόστιμα και ποινές στους φαρμακοποιούς που δεν χορηγούν γενόσημα στους ασφαλισμένους.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου:

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την επανακοινοποίηση του μνημονιακού νόμου Βορίδη που εξαναγκάζει τους φαρμακοποιούς να αστυνομεύουν τους ασφαλισμένους, προκειμένου να λαμβάνουν τα φθηνότερα φάρμακα.

Καταγγέλλουμε τον πρώην Υπουργό κ. Βορίδη, ο οποίος τρεις μέρες πριν τις εκλογές μετέτρεψε την απόφαση του σε νόμο, με αντικείμενο τον καταναγκασμό του ασθενούς να συναινεί στο φθηνότερο φάρμακο, εκβιάζοντας τους φαρμακοποιούς με αυστηρά πρόστιμα.

«Στηρίζουμε την εφαρμογή των γενοσήμων, υποστηρίζουμε τον εξορθολογισμό των δαπανών, αλλά ως επιστήμονες υγείας δεν μπορούμε να συνηγορήσουμε στους ενδεχόμενους κινδύνους από την "υποχρεωτική" αλλαγή της φαρμακευτικής αγωγής», προσθέτει η ανακοίνωση.

 «Οι φαρμακοποιοί  δεν θα γίνουν οι αστυνόμοι των ασφαλισμένων. Η απόφαση αυτή είναι ανεφάρμοστη και καλούμε τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αλλά και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να την ανακαλέσει», τονίζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος. Και  συμπληρώνει πως «και αυτή η μνημονιακή απόφαση  για την οποία οι φαρμακοποιοί  έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, θα πέσει στο κενό».

Η ανακοίνωση του ΠΦΣ καταλήγει:

Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά πως οι φαρμακοποιοί  απλώς εκτελούν συνταγές και δεν μπορούν συνεχώς να υφίστανται τις επιπτώσεις από τις φαεινές ιδέες και προτάσεις,  πολιτικών γυρολόγων. 
Η απόφαση Βορίδη πέραν των εξοντωτικών προστίμων που προβλέπει, επιβάλει και την «υποχρεωτική» τήρηση αποθεμάτων  προϊόντων με την χαμηλότερη τιμή!

Προφανώς διέλαθαν  της προσοχής του πρώην Υπουργού, οι σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων για τις οποίες δεν φάνηκε να κατορθώνει να τις βάζει  σε κάποιο έλεγχο.

Όσο για τα υψηλά πρόστιμα που προβλέπονται, η απάντηση είναι μία : «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».

Η νέα πολιτική ηγεσία έχει δείξει την διάθεση της για την ανατροπή των μνημονιακών διατάξεων. Μένει τώρα να την αποδείξει και εμπράκτως.