Σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς, όχι μόνο του τουρισμού, είχε σήμερα το μεσημέρι στη Σάμο, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης. Ο υφυπουργός τόνισε ότι ο τουρισμός σε όλη τη χώρα βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, ότι υπάρχει ένας νέος σχεδιασμός από πλευράς υπουργείου για τουρισμό, 365 μέρες το χρόνο σε όλες ανεξαιρέτως τις περιοχές της Ελλάδας, μια άλλη αντίληψη τουριστικής προβολής της χώρας, για όλη την Ελλάδα με όλη την ιστορία και προβολή των εμπειριών που μπορεί να ζήσει κανείς μόνο στην Ελλάδα.

 Τόνισε την ανάγκη επαφών και προσεγγίσεων με δημοσιογράφους σχετικούς με τον τουρισμό και τουριστικούς πράκτορες για ευμενή σχόλια, γίνεται προσπάθεια για τροποποιήσεις στο θέμα της βίζας γενικά και για την Τουρκία ειδικότερα, με την δημιουργία Visa's Center που θα προωθεί ταχύτερα την διεκπεραίωση. Για το θέμα του Ξενία, υποσχέθηκε ότι θα περάσει στα χέρια του Δήμου σύντομα και δήλωσε αποφασισμένος να συγκρουστεί με την όποια γραφειοκρατία γι αυτό. Είπε επίσης ότι γίνονται προσπάθειες για ένταξη δρομολογίων εταιρειών χαμηλού κόστους προς την Ελλάδα. Στο θέμα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών ανέφερε ότι ο υπουργός Ναυτιλίας, κάνει προσπάθειες που θα καρποφορήσουν σύντομα για μειώσεις ναύλων, ενώ δήλωσε, ως νησιώτης κι αυτός υπέρμαχος, του μεταφορικού ισοδύναμου, σε απάντηση παρατήρησης ότι πρέπει όλες οι γραμμές προς τα νησιά να είναι επιδοτούμενες, όπως συμβαίνει για τις χερσαίες συγκοινωνίες και όχι μόνο οι άγονες.

Για τα προβλήματα της περιοχής ο δήμαρχος Φούρνων Γιάννης Μαρούσης μίλησε για την ακτοπλοϊκή σύνδεση, για την δημιουργία τουλάχιστον θυρίδας τράπεζας ή την αναβάθμιση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου να πραγματοποιεί και τραπεζικές εργασίες. Ο αντιδήμαρχος Ικαρίας Γιώργος Κρητικός μίλησε για τις ιαματικές πηγές και το έργο προστασίας των πηγών στα Θέρμα, έργο που έχει κολλήσει. Ο αντιδήμαρχος Σάμου Νίκος Λύκος ζήτησε να αλλάξει η κατανομή των πιστώσεων και αντί με πληθυσμιακά κριτήρια να γίνεται με τον αριθμό των κλινών ανά νησί, για την κατάντια των ακαθάριστων και φέτος αρχαιολογικών χώρων, ενώ άλλοι ομιλητές επισήμαναν το σταμάτημα των έργων στο λιμάνι Μαλαγαρίου ώστε να προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου αναφέρθηκε στο Μουσείο Οίνου και στην μεταφορά των κρασιών με τα αεροπλάνα, μετά τα γνωστά μέτρα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ζήτησε την υποστήριξη του υφυπουργού σε πρόταση που θα καταθέσει σύντομα, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του γνωστού μηχανικού Βασ. Βασιλείου για οριοθέτηση του κυνηγιού εκτός και μακριά από τουριστικές μονάδες, αφού οι κυνηγοί φτάνουν να πυροβολούν ακόμη και δίπλα στο γήπεδο τένις, όπως είπε.