Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου


Μια εγκύκλιος που εστάλη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει κάνει άνω - κάτω τους συνταξιούχους του δημοσίου. 

Κανένας, όμως, δεν είναι σε θέση με πλήρη σαφήνεια να εξηγήσει σε ποιους αφορά και ποιες συντάξεις θα κοπούν.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και η αρμόδια διευθύντρια χορήγησης συντάξεων επιμένει, μιλώντας στο newpost,  ότι στο στόχαστρο μπαίνουν δικαιούχοι που λαμβάνουν μια δική τους κύρια σύνταξη και μια σύνταξη χηρείας και η μία από τις δύο (οποιαδήποτε) πληρώνεται από το δημόσιο.

Ο εργατολόγος Χρήστος Βουρλιώτης, ξεκαθαρίζει στο newpost ότι  η εγκύκλιος αναφέρεται σε διάταξη νόμου του 2010, η οποία δεν έχει εφαρμοστεί και αφορά στις συντάξεις χηρείας του δημοσίου. Δεν περιλαμβάνει, δηλαδή, συνταξιούχους γήρατος του δημοσίου που παίρνουν σύνταξη χηρείας από άλλα ταμεία.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων, Παναγιώτης Βαβουγιός, έχει καταλάβει ότι πρόκειται για συντάξεις που δεν έχουν δηλωθεί και δεν έχουν κοπεί ενώ θα έπρεπε.

Μιλώντας στο newpost η διευθύντρια χορήγησης συντάξεων δημόσιου τομέα κ. Βαϊτσιου, η οποία υπογράφει και την εγκύκλιο, απαντά ότι όχι, ο νόμος εφαρμόζεται για πρώτη φορά, είχε ψηφιστεί το 2011, δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα και αφορά όλους όσοι παίρνουν σύνταξη χηρείας μαζί με τη δική τους-τη μια από της δύο από το δημόσιο.

Επίσης, τονίζει ότι αφορά 112.000 δικαιούχους.

Το υπουργείο Οικονομικών απαντά στο newpost ότι όχι, έχει ενημερωθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι αφορά μόλις 7.000 δικαιούχους.

Ο εργατολόγος Χρήστος Βουρλιώτης, αφού μελέτησε τις διατάξεις που αναφέρονται στο χαρτί του ΓΛΚ, με απλά ελληνικά προσπαθεί να μας εξηγήσει τις περιπτώσεις στις οποίες, τελικά, αναφέρεται:

1) Χηρείας από δημόσιο-Γήρατος από άλλα ταμεία

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναφέρεται σε μια γενική διάταξη του νόμου με την οποία, αν παίρνεις και χηρείας (από το δημόσιο) και κύρια σύνταξη ή μισθό(από οποιοδήποτε άλλο ταμείο), την πρώτη τριετία σου καταβάλλονται ολόκληρες. Μετά την πάροδο της τριετίας αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται, ή αυτοπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από αυτούς τους φορείς (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.α.) και είναι κάτω των 65 περικόπτεται η σύνταξη χηρείας 50%. Αν είναι άνω των 65 περικόπτεται η σύνταξη χηρείας 30%.

2) Και τις δύο από το δημόσιο

Αν ο δικαιούχος λαμβάνει από το δημόσιο και την σύνταξη γήρατος κα την σύνταξη χηρείας, επιλέγει ποια θα διατηρήσει και η άλλη περικόπτεται, κατά 75%.

Δεν αφορά όσους λαμβάνουν σύνταξη γήρατος από δημόσιο και χηρείας από άλλο ταμείο.