Απέρριψε το βρετανικό εφετείο την προσφυγή της Τόνιας Ηλία για μη έκδοσή της στην Ελλάδα, αποδεχόμενο το αίτημα των ελληνικών Αρχών.

Πλέον, η πρώην δικαστικός θα πρέπει εντός 14 ημερών είτε να προσφύγει σε ανώτερο δικαστήριο, είτε να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Η Τόνια Ηλία είναι φυγόδικη από το 2005 και κατηγορείται ότι πρωταγωνίστησε στο λεγόμενο «παραδικαστικό κύκλωμα» της εποχής εκείνης. Αν και αρχικά βαρυνόταν με βαριές κατηγορίες και εις βάρος της είχαν εκδοθεί πέντε ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης, τα τέσσερα από αυτά έχουν εκτελεστεί, ενώ για το πέμπτο -όπως υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δικηγόρος της, Παν Συμεού, «οι συγκατηγορούμενοι της έχουν όλοι αθωωθεί».

Η ίδια ζει εδώ και καιρό στο βόρειο Λονδίνο με αυστηρά περιοριστικά μέτρα, τα οποία παραμένουν σε ισχύ έως ότου τελεσιδικήσει η υπόθεση.

Ηλία: Αναμενόμενη η απόφαση

Η Τόνια Ηλία, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε πως ήδη έχει ξεκινήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για προσφυγή στον βρετανικό Άρειο Πάγο, όπως δικαιούται και πρόσθεσε:

Το θετικό σε αυτή την απόφαση είναι ότι αφήνει πολλά παράθυρα για περαιτέρω ένδικα μέσα. Σε κάθε περίπτωση θα ήμουν πολύ πιο ικανοποιημένη αν είχα δικαιωθεί απόλυτα και η έφεσή μου είχε γίνει αποδεκτή.

«Για μένα η απόφαση ήταν αναμενόμενη με δεδομένο ότι η συνθήκη για τα ευρωπαϊκά εντάλματα που υπάρχει μεταξύ των δύο κρατών είναι πάρα πολύ ισχυρή και τις περισσότερες φορές υπερισχύει της νομιμότητας», επεσήμανε.

Η κ. Ηλία άφησε αιχμές για την ελληνική Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας:

Σε αυτή την απόφαση συνέβαλε και η εμμονή των ελληνικών Αρχών τόσο με νόμιμο όσο και με παρασκηνιακό τρόπο με τη διαβίβαση ψευδών στοιχείων προς το αγγλικό δικαστήριο.

Επίσης, σημείωσε πως για την ίδια «ο αγώνας συνεχίζεται με πλήρη σεβασμό στις ετυμηγορίας των αγγλικών δικαστηρίων». 

Η Τόνια Ηλία άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για προσφυγή ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «αν φυσικά χρειαστεί», όπως τόνισε.

Τέλος, σημειώνεται πως καμιά απόφαση βρετανικού δικαστηρίου δεν μπορεί να εκτελεστεί αν πρώτα δεν εξεταστεί το αίτημα για πολιτικό άσυλο που έχει υποβάλει εδώ και καιρό, με το αιτιολογικό ότι αν επιστρέψει στην Ελλάδα κινδυνεύει η ζωή της.