Τρίωρη συνάντηση με τη διοίκηση της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Λάρισας, είχε σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Κανελλόπουλος, με θέμα το νομοσχέδιο για την νέα μορφή των συνεταιρισμών. Η επίσκεψη του κ. Κανελλόπουλου στη Λάρισα αλλά και στις λοιπές Θεσσαλικές Ενώσεις εν συνεχεία, εντάσσεται, στο διάλογο που ξεκίνησε η ηγεσία του υπουργείου με την ΠΑΣΕΓΕΣ και τις Ενώσεις, μετά την δημοσιοποίηση των γενικών αρχών του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με τον κ. Κανελλόπουλο, «οι αλλαγές στο συνεταιριστικό κίνημα είναι επιβεβλημένες, καθώς αυτό έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Έτσι στο υπουργείο συλλέγουμε και αξιολογούμε όλες τις προτάσεις των συνεταιριστών, που κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση και δεν έχουν συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο, ώστε οι σύγχρονοι συνεταιρισμοί που θα προκύψουν τελικώς, να είναι ανταγωνιστικοί».

Παρουσιάζοντας τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου, ο Γ.Γ. του υπουργείου ανέφερε πως οι Ενώσεις με την σημερινή μορφή καταργούνται και δημιουργούνται Α' βάθμιοι συνεταιρισμοί. Άλλες δύο επιλογές που έχει ο ενεργός αγρότης είναι να γίνει μέλος σε διεπαγγελματικές οργανώσεις ή σε αγροτική εταιρική σύμπραξη.

Το κλίμα που κυριάρχησε στην συνάντηση του Γ.Γ. του υπουργείου με την διοίκηση της ΕΑΣ ήταν σχετικά καλό, αν και δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις και κυρίως οι ενστάσεις των Λαρισαίων για τις πραγματικές προθέσεις του υπουργείου να μετατρέψει τους νέους συνεταιρισμούς σε «ισχυρούς ή σε νέα κομματικά παραμάγαζα;»

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αντιπροέδρου της Ένωσης, Χρήστου Σιδερόπουλου, ότι «με τους χειρισμούς της η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει πλήρως το Μητρώο Συνεταιρισμών, βάση του οποίου θα δίνονται οι εγκρίσεις για συμμετοχή των αγροτών σε διάφορα προγράμματα, όπως τα σχέδια βελτίωσης κλπ. Θα πρέπει να δούνε όλοι οι εμπλεκόμενοι την φάκα με το τυρί και να αποφύγουν την παγίδα». Ενώ πρόσθεσε: «Όπως τα μεθοδεύεται, θα μας αναγκάσετε να ιδρύσουμε και μείς μια ΠΑΣΥ ή ένα ΠΑΜΕ, υιοθετώντας τον δικό μας τρόπο διοίκησης και οργάνωσης».

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ, Σπύρος Τσικρίκας, από την πλευρά του, παρατήρησε ότι «έστω και καθυστερημένα είναι καλό που ξεκίνησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έναν διάλογο για το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς, το οποίο εμπεριέχει λίγες θετικές διατάξεις και πολλές πρέπει να αφαιρεθούν. Στην νέα εποχή που ξημερώνει, σαν ΕΑΣ διεκδικούμε να χουμε έναν διακριτό ρόλο, ώστε να μπορούμε να εξελισσόμαστε ανάλογα τις περιστάσεις. Είμαστε αντίθετοι στις αναγκαστικές συνενώσεις των Ενώσεων, που ουσιαστικά οδηγούν στην κατάργηση τους, ενώ προτείναμε η επανίδρυση των Ομάδων Παραγωγών να γίνει κάτω από την ομπρέλα και όχι αυτόνομα από τις Ενώσεις».

Το σκεπτικό του κ. Τσικρίκα είναι πως «δεν μπορεί να λειτουργεί παράλληλα, άρα και ανταγωνιστικά μια Ομάδα Παραγωγών με την ΕΑΣ, γιατί θα παρατηρηθούν δυσλειτουργίες». Να σημειωθεί πως στην ΕΑΣ Λάρισας λειτουργούν κάτω από την ομπρέλα της Ένωσης οι Ομοσπονδίες Παραγωγών τομάτας και δημητριακών.

Στα κοινά σημεία των δύο πλευρών, όπως διεφάνη στη σύσκεψη συγκαταλέγονται το Μετοχικό Κεφάλαιο που πρέπει να διατηρεί κάθε Ένωση και ο τρόπος εκλογής των μελών.

Στο περιθώριο της σύσκεψης, ο πρόεδρος της Ένωσης έθεσε στον γενικό γραμματέα του υπουργείου και ορισμένα οικονομικά θέματα που αφορούν στην βιωσιμότητα της οργάνωσης.