Έφυγε απ'τη ζωή στα 85 της χρονια η Αλεξάνδρα Βλάσση Θεοδωρικάκου αγωνίστρια στο χώρο της Αριστεράς, συγγραφέας και ποιήτρια. Αγωνίστηκε απ'τα νεανικά της χρόνια για πολλές δεκαετίες, μέλος του ΚΚΕ στη νομιμότητα και στην παρανομία για 40 χρονια. Πήρε μέρος στο Δημοκρατικό Στρατό , φυλακίστηκε, εξορίστηκε. Μέλος μιας γενιάς που πέρασε απο φωτιά και ατσάλι στη ζωη, επιβίωσε απο όλες τις δοκιμασίες και με τον συναγωνιστή της και σύντροφο της ζωής της Δημήτρη Θεοδωρικακο, έκαναν δυο παιδιά τον Τάκη Θεοδωρικακο , σημερινό πρόεδρο της GPO και την Αργυρώ Θεοδωρικακου, γιατρό πνευμονολογο.

Τα τελευταία 20 χρονια έγραψε 5 βιβλία και 2 ποιητικές συλλογές με τη δική της ματιά για την ιστορία της πατρίδας μας απ'το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ως τις μέρες μας. Βιβλία που παρουσιάστηκαν σε πολλές εκδηλώσεις , στις γειτονιές του Πειραιά και της Αθηνας , στέλνοντας το μήνυμα της ενότητας του λαού μας και της ανάγκης μιας αντικειμενικής γνώσης της πρόσφατης ιστορίας μας. 

Η κηδεία της θα γίνει Δευτέρα 9 Μαρτίου , στο νεκροταφείο του Σχιστού Κερατσινιου, 3μ.μ. απ'τον Ιερό Ναό Αγίου Γερασιμου. Τα παιδιά της καλούν αντί για στεφάνι να κατατεθούν χρήματα για την οργάνωση "Χαμόγελο του Παιδιού"