Κατάθεση στους ανακριτές Διαφθοράς που χειρίζονται την υπόθεση του κυκλώματος «νονών» που είχε στρατηγείο τις φυλακές, έδωσε ο Γιάννης Σμπώκος, πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του ΥΕΘΑ, καταδικασμένος για τις μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του και συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου ως υπουργού Άμυνας, φέρεται να εκβιάστηκε από το «κύκλωμα των φυλακών» προκειμένου να τους δώσει χρήματα. Στην υπόθεση εκβιασμού φέρεται να εμπλέκεται και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος εκτίει ποινή για το σκάνδαλο των υποβρυχίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάθεσή του επανέλαβε όσα έχει ισχυριστεί στις προανακριτικές καταθέσεις του για τις δύο βομβιστικές επιθέσεις που είχαν σημειωθεί εναντίον συγγενικών του προσώπων.

Ο μάρτυρας φέρεται να υποστήριξε ότι, τον Ιανουάριο του 2013, ο βαρυποινίτης Γιάννης Σκαφτούρος -που κατηγορείται ως ένας εκ των αρχηγών του κυκλώματος- του είχε ζητήσει 10 εκατ. ευρώ με την απειλή ότι αν δεν δεχόταν να πληρώσει, «θα του διαλύσει το σπίτι».

Αντίστοιχη «πρόταση» δέχθηκε, όπως υποστηρίζει ο κ. Σμπώκος, και από τον Παναγιώτη Βλαστό ο οποίος μάλιστα φέρεται να του είχε διευκρινίσει ότι «κάνει εξυπηρέτηση», ενώ τον είχε συμβουλεύσει να δώσει «ένα χαρτζιλίκι στον Σκαφτούρο για να μην γίνει... ατύχημα».

Ο Βλαστός, η απολογία του οποίου συνεχίζεται αύριο, φέρεται να αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τις εκρήξεις και την εκβίαση σε βάρος του Γιάννη Σμπώκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και ο κ. Σμπώκος θα επανέλθει στο ανακριτικό γραφείο τις επόμενες ημέρες για να ολοκληρώσει την κατάθεσή του.