Τα αρχεία του USB και του δεύτερου CD της λίστας Λαγκάρντ, που έφτασε στην Ελλάδα από τη Γαλλία, όταν άρχισαν οι έρευνες για την υπόθεση, προβλήθηκαν στο Ειδικό Δικαστήριο

Η προβολή έγινε σε γιγαντοοθόνη, με τη βοήθεια του πραγματογνώμονα, Απόστολου Δελτσίδη, προκειμένου οι δικαστές να έχουν πλήρη εικόνα.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, Νικόλαος Πάσσος, σχολιάζοντας με χιούμορ την προβολή είπε ότι «ούτε στις ΗΠΑ δεν γίνονται τέτοια πράγματα».

Από την εισαγγελέα της Έδρας ζητήθηκε να ανοιχθούν τα αρχεία, που φέρεται ότι άνοιξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών την 30η Σεπτεμβρίου 2010, όταν πήρε στα χέρια του το αρχικό CD, το οποίο και χάθηκε κατά τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου.

Σε όλη την λίστα, όπως δήλωσαν οι συνήγοροι, υπάρχουν 13 αρχεία με το επώνυμο Παπανδρέου, χωρίς να έχουν σχέση με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Κατά την προβολή, οι δικαστές προσπάθησαν να εντοπίσουν τον τρόπο στοχευμένης αναζήτησης, που ενδεχομένως έκανε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να εντοπίσει τα τρία συγγενικά του πρόσωπα, τα οποία φέρεται ότι διέγραψε από την επίμαχη λίστα Λαγκάρντ.

Επιπλέον, πληροφορήθηκαν για τη λειτουργία, το άνοιγμα και την αναζήτηση ενός αρχείου ηλεκτρονικού υπολογιστή, CD, στικ κλπ.

Από τον κ. Δελτσίδη, πάντως, ζητήθηκε να εντοπίσει στην επίμαχη λίστα αρχεία με την ένδειξη «Παπακων». Βρέθηκαν δύο, τα οποία δεν έχουν σχέση με τον κατηγορούμενο κ. Παπακωνσταντίνου. Όταν ζητήθηκε να γίνει αναζήτηση με το όνομα «Παπακωνσταντίνου», βρέθηκαν δύο αρχεία με το συγκεκριμένο επώνυμο, τα οποία αφορούν συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Ακόμη, το στικ, στο οποίο φέρεται να έχει γίνει μεταγραφή από το CD,  και άνοιξε με τη βοήθεια του κ. Δελτίδη, περιείχε 2.059 αρχεία, δηλαδή απουσίαζαν από αυτό τα τρία συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Τι κατέθεσε η συνεργάτιδα του Διώτη

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, κατέθεσε και η δικηγόρος και συνεργάτιδα του τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη.

Η μάρτυς εργάστηκε στο γραφείο του κ. Διώτη στο χρονικό διάστημα 17 Ιουνίου 2011 - 8 Αυγούστου 2012 και όπως κατέθεσε λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Διώτη, της ζήτησε να μεταφέρει το περιεχόμενο του στικ σε άλλο. Τότε, πήγε η ίδια σε ένα κατάστημα «Πλαίσιο», το οποίο ήταν απέναντι από το γραφείο του κ. Διώτη και αγόρασε ένα στικάκι και ακολούθως, πήγε η μάρτυς στο γραφείο τού τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ και σε φορητό υπολογιστή ο οποίος ήταν πάνω στο γραφείο του έκανε την αντιγραφή από το ένα στικάκι στο άλλο.

Σε ερωτήσεις του προέδρου του δικαστηρίου, Νικόλαου Πάσσου, η μάρτυς απάντησε ότι δεν είδε το περιχόμενο που μεταγράφηκε, αλλά και πως ο κ. Διώτης δεν της είπε τι αφορούσε, ούτε της έδωσε εντολή να διαγράψει το περιεχόμενο κάποιου από τα δύο στικ.

Αντίθετα από ότι είχε υποστηρίξει ο κ. Διώτης, δηλαδή ότι η κ. Μανέ κατέστρεψε το περιεχόμενο του στικ, η μάρτυς τόνισε στην κατάθεσή της πως δεν έκανε κάτι τέτοιο.

Είπε ακόμη ότι δεν γνωρίζει εάν κάποιο στικάκι έστειλε ο κ. Διώτης σε άλλο, τρίτο πρόσωπο, αλλά ούτε -όπως κατέθεσε- σε όλο το διάστημα που ήταν στο πλευρό του στο ΣΔΟΕ έγινε ποτέ αναφορά στη λίστα Λαγκάρντ.

Σε ερώτηση των συνηγόρων εάν γνωρίζει την ημέρα της μεταγραφής να συναντήθηκαν οι κύριοι Διώτης και Βενιζέλος, η μάρτυς απάντησε αρνητικά.

Είπε, πάντως, ότι σε μεταγενέστερο διάστημα από εκείνο της μεταγραφής στα δύο στικάκια, ο κ. Διώτης τη ρώτησε πώς γίνεται διαγραφή στον υπολογιστή.