«Κούρεμα» στον αριθμό των εισακτέων εξετάζει το υπουργείο Παιδείας στις σχολές και τα τμήματα, που δέχτηκαν «πλήγμα» από τις μετεγγραφές. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, φέτος ο αριθμός των εισακτέων θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή περίπου στους 70.000 για το σύνολο των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ

Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου Παιδείας αναφέρουν ότι εξετάζεται σοβαρά μείωση των εισακτέων κατά 5-10%, την οποία θα καρπωθούν αποκλειστικά τα κεντρικά ιδρύματα και ειδικότερα τα τμήματά τους που «βούλιαξαν» πέρυσι λόγω των μετεγγραφών.

Ακόμη και στην περίπτωση, όμως, που δεν μειωθεί ο συνολικός αριθμός των εισακτέων, οι σχολές που θα λάβουν αυτό το «δώρο» αναμένεται να ανεβάσουν τον πήχη δυσκολίας για τους υποψηφίους, καθώς οι θέσεις θα περιοριστούν.

Ταυτόχρονα, το μέτρο αυτό - αν και εφόσον υιοθετηθεί- θα αφορά τις δημοφιλείς, υψηλόβαθμες σχολές, γεγονός που θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο τον βαθμό εισαγωγής σε αυτές.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει και η σκέψη για πλαφόν στις μετεγγραφές, προκειμένου να μην ξεπεράσουν το 20-25% των εισακτέων.

Τις τελευταίες ημέρες πάντως, το  υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους πρυτάνεις, καθώς ετοιμάζει με εντατικούς ρυθμούς τους πίνακες ανά σχολή και τμήμα και να δρομολογήσει τις όποιες αλλαγές. 

Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου, αν και σύμφωνα με αρκετούς πρυτάνεις έχει λάβει υπόψιν της τα προβλήματα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων λόγω του μεγάλου όγκου των φοιτητών, δεν φαίνεται να προχωρά σε γερό «κούρεμα» του αριθμού των εισακτέων συνολικά.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν τις επόμενες ημέρες από τον υπουργό Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά, σε συνεργασία και με τους πρυτάνεις, και είναι αυτές που θα αποσαφηνίσουν τι μέλλει γενέσθαι. 

«Βούλιαξαν» τα κεντρικά πανεπιστήμια

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι τα κεντρικά πανεπιστήμια γέμισαν από φοιτητές, εξαιτίας των αθρόων μετεγγραφών, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση σε αυτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο από τις μετεγγραφές το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δέχθηκαν από μισό έως και υπερδιπλάσιο αριθμό φοιτητών επί του αριθμού εισακτέων σε ορισμένα τμήματά τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι επίσης και οι σχολές Μηχανολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, καθώς και οι σχολές Παιδαγωγικού και Νηπιαγωγών στο ΕΚΠΑ, των οποίων τα αμφιθέατρα «βούλιαξαν».