Πραγματοποιήθηκε σήμερα η δεύτερη συνάντηση της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, με τους εκπροσώπους του Δήμου Λαυρεωτικής στο πλαίσιο του διαλόγου σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Νοτιοανατολική Αττική.

Χωρίς συγκεκριμένη πρόταση για τη χωροθέτηση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), προσήλθε στη συνάντηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος ο Δήμος Λαυρεωτικής. Οπως τόνισε σε δηλώσεις του, προσερχόμενος στο ραντεβού με την υπουργό, κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, ο Δήμαρχος της περιοχής, κ. Κώστας Λεβαντής, «σε ένα μήνα θα είμαστε έτοιμοι για την κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης για τον ΧΥΤΥ», καθώς μόλις χθες, απορρίφθηκε από τον Δήμο Μαρκοπούλου η πρόταση της Κερατέας για χωροθέτησή του στα λατομεία της πόλης. «Είμαστε ο μεγαλύτερος δήμος της περιοχής, θα βρούμε έναν χώρο» σημείωσε ο κ. Λεβαντής χαρακτηριστικά.

Ο Δήμαρχος αποκάλυψε επίσης ότι θα καταθέσουν την πρόταση για την κατασκευή εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στο Βιομηχανικό Πάρκο Κερατέας, ενώ για τον τρόπο που θα επιλεγεί τόνισε ότι «επεργαζόμαστε τρεις τρόπους διαχείρισης, όπως πυρόλυση, αεροποίηση και άλλον έναν», ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο απόρριψης των προτάσεών τους από την κυβέρνηση απάντησε: «Δεν συμφέρει την κυβέρνηση να μη βρεθεί λύση. Εκείνη θα χάσει».


 Σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη, «οι εκπρόσωποι του Δήμου Λαυρεωτικής παρουσίασαν τις σκέψεις τους σχετικά με την τεχνολογία της μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων, το χώρο κατασκευής της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και του ΧΥΤΥ καθώς και για την ποσότητα των απορριμμάτων που θα διαχειρίζεται.
 
Η Υπουργός, αφού τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο απώλειας κοινοτικών πόρων, εξήγησε ότι για το ΥΠΕΚΑ τα βασικά ζητήματα είναι:
 
·       Η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της ΝΑ Αττικής με συνδυασμό ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, επεξεργασίας και αξιοποίησης σε σύγχρονα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων και ασφαλή ταφή των υπολειμμάτων.
·       Η διασφάλιση ότι όλα τα απαιτούμενα έργα και οι δραστηριότητες θα τεθούν σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό.
 
Τέλος, η Υπουργός ΠΕΚΑ διαβεβαίωσε ότι οι σκέψεις που κατέθεσε ο Δήμος Λαυρεωτικής θα εξετασθούν αρμοδίως και αναμένει την έγγραφη υποβολή ολοκληρωμένης πρότασης».