«Βρισκόμαστε στο κόκκινο. Τα νούμερα δεν επιδέχονται παρερμηνείας. Τα χρήματα που έχουμε μάς επιτρέπουν να επιζήσουμε για ενάμιση ακόμα μήνα. Μετά κινδυνεύουμε να βάλουμε λουκέτο». Μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος της ΜΚΟ «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κώστας Γιαννόπουλος, παρουσιάζει τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο σημαντικότερος οργανισμός για την παιδική προστασία στην Ελλάδα.

«Μας έπαιρναν ως δεδομένους»

Η είδηση ότι το «Χαμόγελο του Παιδιού» απειλείται με λουκέτο έγινε δεκτό με μεγάλη έκπληξη, μια και η γνωστή ΜΚΟ με τις πολλαπλές δράσεις σε όλη τη χώρα, ανέκαθεν είχε τη φήμη ενός εύρωστου οργανισμού που αντλούσε επαρκή χρηματοδότηση κυρίως από ιδιωτικές χορηγίες. Τι άλλαξε; «Ολοι μας έπαιρναν ως δεδομένους. Ηταν κοινή η πεποίθηση ότι “το Χαμόγελο του Παιδιού δεν έχει πρόβλημα”. Σκεφτείτε, όμως, ότι είμαστε ένας οργανισμός που απασχολεί 300 άτομα προσωπικό, συντηρεί παιδικά σπίτια σε όλη την Ελλάδα και αρκετά ασθενοφόρα. Κι όμως, δεν έχουμε λάβει ποτέ κρατική χορηγία. Μας στήριζαν πάντα μόνο οι ιδιώτες, οι απλοί πολίτες με τις δωρεές τους, οι εταιρείες πληροφορικής που μας παρείχαν δωρεάν εξοπλισμό, επιχειρηματίες που μας δώριζαν φαγητό, έπιπλα, παιχνίδια ή βενζίνη», εξηγεί ο κ. Γιαννόπουλος.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, όμως, οι χορηγίες και οι δωρεές μειώθηκαν δραστικά. «Να σας πω ένα απλό παράδειγμα: οι εταιρείες δεν μας δωρίζουν πια τη βενζίνη. Αυτό μεταφράζεται σε 150.000 ευρώ το χρόνο! Πού να τα βρούμε; Ποιος θα βοηθήσει τα παιδιά που χρειάζονται τα ασθενοφόρα μας για μεταγωγές στα νοσοκομεία για χημειοθεραπείες ή άλλες σοβαρές παρεμβάσεις;» διερωτάται ο κ. Γιαννόπουλος.

Ευθύνες στη Πολιτεία

«Το “Χαμόγελο του Παιδιού” ποτέ δεν είχε χαρακτήρα καταγγελτικό. Προσπαθούσαμε πάντα να αναζητούμε τους θετικά στοιχεία του δημόσιου τομέα – τους καλύτερους εισαγγελείς, γιατρούς, αστυνομικούς – και να συνεργαζόμαστε μαζί τους. Ομως, η πολιτεία όχι απλώς μας έχει αφήσει στην τύχη μας, αλλά δε διστάζει να μας… σαμποτάρει», σχολιάζει ο κ. Γιαννόπουλος.

Αναφέρει ειδικότερα ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης ενέταξε εκτάκτως στο νομοσχέδιο περί ευθύνης υπουργών μία διάταξη που προβλέπει τη δημιουργία… νέας γραμμής για κακοποιημένα παιδιά. «Τη στιγμή που υπάρχει εδώ και τόσα χρόνια η γραμμή 1056 που λειτουργεί σε εθνικό επίπεδο 24 ώρες το 24ωρο, γιατί δημιουργούν νέα; Εχουμε μία γραμμή αναγνωρισμένη σε διεθνές επίπεδο, με εξοπλισμό έτοιμο από δωρεάν παραχώρηση εταιρείας πληροφορικής, η οποία γραμμή δέχεται 300.000 κλήσεις το χρόνο! Γιατί δεν στηρίζουν τις ήδη υπάρχουσες δομές παιδικής προστασίας, αντί να ξοδεύουν εκατομμύρια για τη δημιουργία νέων;» διερωτάται ο κ. Γιαννόπουλος.


Έκκληση προς όλους

Την Πέμπτη στις 12.00, το «Χαμόγελο του Παιδιού» θα διοργανώσει Συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο, με σκοπό να απευθύνει έκτακτη έκκληση προς όλους τους φορείς για υποστήριξη. Η τελευταία προσπάθεια του οργανισμού για συλλογή πόρων, μέσω της ειδικής συμμετοχής στην εκπομπή «Στην Υγειά Μας» του Σπύρου Παπαδόπουλου, στέφθηκε με επιτυχία. Το ποσό των 200.000 ευρώ που συλλέχθηκε ήταν πρωτοφανές για τα δεδομένα μιας εκπομπής, ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Γιαννόπουλος, επαρκεί μόνο για την κάλυψη των εξόδων ενάμιση μήνα.Πηγή: Το Βήμα