Εδώ και μέρες έχουν ανοίξει τα… συρτάρια, έβγαλαν από μέσα τα ρώσικα λεξικά, κι άρχισαν το «ξεσκόνισμα» εκφράσεων και λέξεων που τους χρειάζονται, τόσο στο να κλείσουν καινούριες δουλειές, όσο και στο να δείξουν το φιλόξενο πρόσωπό τους στους επισκέπτες. Ο λόγος για τους κατοίκους της Καστοριάς, η προσπάθεια των οποίων δείχνει να στέφεται με επιτυχία, καθώς από σήμερα ζουν στο ρυθμό της διεθνούς έκθεσης γούνας, που προσελκύει στην πόλη τους χιλιάδες επισκέπτες, πολλοί από τους οποίους είναι Ρώσοι.

    Πρόκειται για την 36η σχετική έκθεση (5-8 Μαΐου) - η οποία θα εγκαινιαστεί απόψε και στην Καστοριά - και μεταξύ των ξένων προσκεκλημένων του τοπικού συνδέσμου των γουνοποιών (είναι ο διοργανωτής της έκθεσης), βρίσκεται και η επικεφαλής των εμπειρογνωμόνων στο τμήμα Εξωτερικών Οικονομικών και Διεθνών Σχέσεων, του δήμου Μόσχας, Εκατερίνα Βεσέλοβα.

    Εκτός της κυρίας Βεσέλοβα, όμως, οι διοργανωτές ναύλωσαν δύο πτήσεις τσάρτερ, ώστε να φέρουν από τη Ρωσία 260 εμπορικούς επισκέπτες. Επιπλέον, σε συνεργασία με τον τοπικό δήμο, «χάραξαν» και ειδικές τουριστικές διαδρομές, ώστε να μεταφέρουν τους καλεσμένους τους - είτε με λεωφορεία, είτε με καραβάκια - σε όμορφους προορισμούς που έχουν και αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

    Σήμερα το βράδυ, εξάλλου, διοργανώνεται στο κλειστό γυμναστήριο Καστοριάς και το καθιερωμένο πλέον γκαλά της διοργάνωσης. Δηλαδή, η επίδειξη μόδας κατά την οποία θα παρουσιαστεί η κολεξιόν 2011-2012. Η παρουσίαση θα γίνει από τον Κώστα Φραγκολιά και τις δημιουργίες των Καστοριανών αλλά και των ξένων γουναράδων θα αναδείξουν συνολικά 19 μοντέλα, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

   

    Η έκθεση…σε αριθμούς

    Στη φετινή, 36η Διεθνή Έκθεση συμμετέχουν 155 ξένοι και Έλληνες εκθέτες (20 περισσότεροι από πέρσι), ενώ τα σταντ με τα εκθέματα καλύπτουν έκταση 7.700 τμ, ενώ ο συνολικός εκθεσιακός χώρος ανέρχεται σε 10.000 τμ. Οι ξένοι εκθέτες προέρχονται από τις Ρωσία, Ιταλία, Τσεχία, Γερμανία, Αμερική, Καναδά και Φιλανδία.

    Την περσινή έκθεση γούνας επισκέφθηκαν περί τις 12.000 άτομα, από τα οποία οι 750 ήταν εμπορικοί επισκέπτες. Ο ετήσιος τζίρος του κλάδου της γούνας το 2010 "έτρεξε" με ρυθμό +10% και φέτος η ανάπτυξή του αναμένεται τουλάχιστον ισόποση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2007, ο ετήσιος τζίρος του κλάδου της γούνας διαμορφωνόταν στα 450 εκατ. ευρώ, ενώ την επόμενη διετία υποχώρησε συνολικά κατά 80%.

    Πάντως, νούμερο ένα εξαγωγικός προορισμός της ελληνικής γούνας παραμένει η Ρωσία (με τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, να κρατούν τα σκήπτρα) και ακολουθούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τον πρώτο λόγο να έχει το Ντουμπάι, όπου λειτουργούν τουλάχιστον 150 γουνοποιητικές επιχειρήσεις.

    Αιτιολογώντας την αισιοδοξία του για βελτίωση των εξαγωγών γούνας μέσα στο 2011, ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, Φαίδων Γκιάτας, ανέφερε πως σύμφωνα με έρευνα, στην αχανή αγορά της Κίνας των 1,3 δισεκατομμυρίων ατόμων, σήμερα μόλις τα 250 εκατ. έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν προϊόντα γούνας αλλά ο αριθμός τους θα διπλασιαστεί μέχρι το 2020. «Και φυσικά ο σύνδεσμος δε θα κάτσει με τα ... χέρια σταυρωμένα, αλλά θα κοιτάξει να πατήσει γερά πόδι σ' αυτήν την τεράστια αγορά», πρόσθεσε χαρακτηριστικά κι ανέφερε ότι ο άλλος μεγάλος στόχος τους είναι η είσοδος στην αγορά της Σιβηρίας.