Κλειστή είναι η Βασιλίσσης Σοφίας μπροστά από τη Βουλή, από μαθητές των Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων της Αττικής. που ζητούν την ίδρυση δημόσιου φορέα με δικό του προϋπολογισμό και αρμοδιότητες για την μετακίνηση των μαθητών.

    Αυτό θεωρούν ότι είναι αδύνατον να γίνει μέσα από τους Καλλικρατικούς δήμους και θεωρούν ότι με το πέρασμα των αρμοδιοτήτων σε αυτούς, από τις νομαρχίες, θα προκληθεί γενικότερα σοβαρή δυσλειτουργία για τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία.

Ψήφισμα στο υπουργείο Εσωτερικών με τα αιτήματά της, επέδωσε αντιπροσωπεία της Ένωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων Ελλάδος, μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, που πραγματοποίησαν σήμερα έξω από το μετρό του Συντάγματος.

    Μαθητές και γονείς τεσσάρων καλλιτεχνικών και ενός μουσικού σχολείου της Αττικής, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος ζητώντας την ίδρυση δημόσιου φορέα για τη μετακίνηση των μαθητών.

    Η αντιπροσωπεία της Ένωσης Γονέων, ζήτησε επίσης να οριστεί συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, για την επίλυση της μετακίνησης των μαθητών.

    Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε και το υπουργείο Παιδείας με σκοπό να συναντηθεί με την ηγεσία του υπουργείου, ώστε να ενημερωθούν για πιθανές εξελίξεις

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η γενική γραμματέας της Ένωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων Ελλάδος, Κατερίνα Αθανασίου: «Με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων από τις νομαρχίες στους Καλλικρατικούς δήμους αυτό είναι αδύνατον να γίνει στο χρόνο που πρέπει. Εμείς ζητάμε την ίδρυση δημόσιου φορέα για τη μετακίνηση των μαθητών, με δικό του προϋπολογισμό και αρμοδιότητες και μέχρι να γίνει αυτό, η αρμοδιότητα να παραμείνει στην περιφέρεια».

    Επιπλέον ζητούν να υπάρχουν αναλυτικά προγράμματα σπουδών μουσικών και καλλιτεχνικών μαθημάτων, δωρεάν βιβλία και να γίνεται πιστοποίηση των μουσικών και καλλιτεχνικών μαθημάτων.

Σε κινητοποίηση των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων Νομού Αττικής που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα παραβρέθηκαν οι βουλευτές Β΄ Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου και Μιχάλης Κριτσωτάκης. Η διαμαρτυρία αφορούσε τα προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν τα σχολεία, ειδικά στο σκέλος των μεταφορών και της σίτισης,

    Τα καλλιτεχνικά σχολεία, τα οποία μετρούν πάνω από 20 χρόνια λειτουργίας, έχουν ολοήμερη λειτουργία (9 ώρες/ημέρα), καλύπτουν μεγάλες γεωγραφικές περιοχές (στις περισσότερες των περιπτώσεων ένα νομό ή ακόμη και δύο), ενώ η δωρεάν μεταφορά και η σίτιση είναι υποχρέωση της πολιτείας.

    Με το νέο νομικό πλαίσιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την ευθύνη μεταφοράς και σίτισης έχουν οι καλλικρατικοί δήμοι, οι οποίοι, λόγω των οικονομικών και διοικητικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση της δωρεάν μεταφοράς και σίτισης των μαθητών, με κίνδυνο η επόμενη σχολική περίοδος να μείνει ακάλυπτη. Άλλωστε, η μεταφορά των σχετικών κονδυλίων από το Υπουργείο Εσωτερικών στους ήδη υπερχρεωμένους δήμους δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

    Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου δήλωσε: «Τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά καιρούς στη λειτουργία των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων είναι αποτέλεσμα μιας γραφειοκρατικής αντίληψης που προσπαθεί με ημίμετρα να αντιμετωπίσει την παιδεία και κατ’ επέκταση τον πολιτισμό, αφού απαξιώνεται τελικά ο “σκοπός” από τους ίδιους που τον θεσμοθέτησαν. Η μετακίνηση-σίτιση των μαθητών είναι πρωταρχικής σημασίας θέμα για την ύπαρξη των σχολείων, αφού είναι διαδημοτικά και ολοήμερα. Η έγκαιρη διασφάλισή τους μέσω δημόσιων πόρων και φορέων πρέπει να είναι πρωταρχικό μέλημα των αρμόδιων υπουργείων».

    Ωστόσο στην κινητοποίηση των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων αντέδρασαν, για ακόμη μια φορά, υπερβολικά οι αστυνομικές δυνάμεις, γεγονός που σχολίασαν αρνητικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως επεσήμαναν, χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος ?εφόσον η διαμαρτυρία ήταν ειρηνική?, διέκοψαν με κλούβες την κυκλοφορία στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και απαγόρευσαν την πρόσβαση των μαθητών προς το Υπουργείο Εσωτερικών.