Τον ξυλοδαρμό του από αστυνομικούς του Α.Τ. Περιστερίου καταγγέλλει Αφγανός πρόσφυγας και δηλώνει ότι θα καταθέσει εναντίον τους μύνηση. Πρόκειται για τον Τζαν Αλί Μερσάι, 43 ετών, που την Τρίτη, μεταξύ 1-2 μ.μ συνελήφθη μαζί με το δυόμισι χρόνων παιδί του έξω από το Lidl Περιστερίου, από περιπολικό της αστυνομίας.

Ο Αγφανός πρόσφυγας, που βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια στην Ελλάδα, μαζί με τη γυναίκα του και τα 4 από τα 5 του παιδιά, ενώ έχει προσπαθήσει επανειλημμένα δεν έχει κατορθώσει να παραδώσει στην αρμόδια υπηρεσία (Πέτρου Ράλλη) την αίτησή του για να πάρει άσυλο, το τελευταίο διάστημα εξασφάλιζε τα προς το ζην με το να μεταφέρει τα παρατημένα καρότσια στην είσοδο του καταστήματος, με τη σιωπηρή- όπως ο ίδιος δηλώνει-συναίνεση του διευθυντή του καταστήματος.

Την Τρίτη το πρωί, όπως καταγγέλλει ο πρόσφυγας, ένας πελάτης του καταστήματος, περνώντας, τον έβρισε και στη συνέχεια έφθασε το περιπολικό. Στο Α.Τ. Περιστερίου, όπου τον μετέφεραν, τον χώρισαν από το παιδί του και τον οδήγησαν σε μία αίθουσα, όπου αρχικά 4 αστυνομικοί και στη συνέχεια άλλοι δύο, τον χτυπούσαν επί δύο ώρες με γκλομπ, σίδερα, κλωτσιές και μπουνιές σε όλο του το σώμα, μέχρις ότου έχασε τις αισθήσεις του. Συνήλθε όταν του έριξαν νερό στο πρόσωπο και του είπαν να πάρει το παιδί του και να φύγει. Επέστρεψε στο σπίτι του, ένα υπόγειο στην πλατεία Αττικής, και την επόμενη μέρα, όταν σηκώθηκε, διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια του. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός", όπου υποβλήθηκε σε πλήρη ιατρικό έλεγχο και το ίδιο βράδυ του έδωσαν εξιτήριο.

Οπως καταγγέλλει, δεν έχει διαπράξει καμιά παράνομη πράξη και οι αστυνομικοί δεν είχαν τίποτα να του προσάψουν, έτσι δικαιολογεί και το ότι μετά την κακοποίηση τον άφησαν να φύγει. Σημάδια πάντως της κακοποίησης φέρει σε όλο του το σώμα και ειδικότερα στο πρόσωπο, αριστερό ώμο και μπράτσο, πλευρά και αριστερό μηρό. Για την υπόθεση έχουν ενημερωθεί η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η Διεθνής Αμνηστία, αντιρατσιστικές οργανώσεις στην Ελλάδα και το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών .

Εκ μέρους των οργανώσεων "Απελάστε το Ρατσισμό", "Κίνηση Ενωμένοι ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή", του Συλλόγου Αφγανών Προσφύγων και του Δικτύου καταγγέλλεται το συμβάν και απαιτείται η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης και η παραδειγματική τιμωρία των υπεύθυνων αστυνομικών οργάνων. Επίσης, ζητούν να δοθεί άσυλο στον Αφγανό πρόσφυγα. Με την αφορμή του περιστατικού ζητούν την επανεκκίνηση της διαδικασίας παραλαβής αιτημάτων ασύλου, που έχει παγώσει επί μήνες στην Πέτρου Ράλλη και την αποσύνδεση του ασύλου από τη δικαιοδοσία της αστυνομίας.