Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής επανέλαβε στη Βουλή ότι η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποδεχθεί την επαναφορά της προενωσιακής περιόδου για τη συνθήκη Σένγκεν και τον περιορισμό της ελεύθερης διακίνησης των ευρωπαίων πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες Σένγκεν. Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών της ΝΔ Ευάγγελου Αντώναρου και Θανάση Νάκου σημείωσε ότι πέραν αυτού του ζητήματος που προέκυψε μετά τις πιέσεις Γαλλίας και Ιταλίας, την επόμενη εβδομάδα στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών θα συζητηθεί δέσμη ιδεών προκειμένου να ενισχυθεί ο μηχανισμός αξιολόγησης των συνοριακών ελέγχων καθώς και τη δυνατότητα να ενισχύονται οι συνοριακοί έλεγχοι, όταν υπάρχουν έκρυθμες καταστάσεις.

Ο κ. Αντώναρος συμφώνησε απολύτως με τη θέση να μην υπάρξει οπισθοχώρηση στην ελεύθερη διακίνηση, ενώ τάχθηκε υπέρ της λήψης μέτρων αποτροπής των λαθρομεταναστών εν όψει του θέρους.

Ο κ. Νάκος από την πλευρά του αναφέρθηκε επίσης στη θλιβερή κατάσταση που επικρατεί στην Ηγουμενίτσα, και στο τραγικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι από τους λαθρομετανάστες που προσδοκούν να περάσουν στην Ιταλία.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι, παρά την κριτική που δέχεται η χώρα μας από αξιολογητές του Σένγκεν για τους ελέγχους στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και δεν θα είναι κατ' ανάγκην διαβατηριακοί μόνον εντός των λιμανιών, αλλά και σε ευρύτερες ζώνες.

Ο κ. Παπουτσής συμπλήρωσε ότι στη συνεργασία του Πολεμικού Ναυτικού και της Frontex νότια της Κρήτης, της Ρόδου και της νότιας Πελοποννήσου οφείλεται το γεγονός ότι "έχουμε αποφύγει μέχρι στιγμής τα χειρότερα."

Σημείωσε, τέλος, ότι εν όψει της νέας έγκρισης του κανονισμού της Frontex, κατέθεσε πρόταση να επεκταθεί ο ρόλος της διεθνούς δύναμης πέραν αυτού της αποτροπής και στη διαδικασία επιστροφής των παράνομων μεταναστών προς τις χώρες τους, όταν συλλαμβάνονται.