Πουριτανισμός ή σημάδι ευημερίας; Ό,τι κι αν είναι, όλο και περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν να κοιμούνται σε ξεχωριστές κρεββατοκάμαρες – και ίσως να έχουν δίκιο.  Υπάρχει μια βασική αρχή στη σύγχρονη δημοσιογραφία: αν κάτι αναφερθεί μία φορά, συνιστά φαινόμενο, αν αναφερθεί δύο φορές τάση, ενώ την τρίτη φορά αποτελεί πλέον νόμο της φύσης. Ο νέος νόμος της φύσης είναι αυτός που θέλει τα σύγχρονα παντρεμένα δυτικά ζευγάρια να κοιμούνται σε ξεχωριστές κρεββατοκάμαρες, σε βαθμό που να προβλέπεται ότι μέχρι το 2015 το 60% των αμερικανικών σπιτιών θα διαθέτει δύο «master bedrooms»!

Ο κοινός χρόνος ενός ζευγαριού–το φαγητό, το χουχούλιασμα στον καναπέ, ο πρωινός καφές- είναι λίγο-πολύ ανεξάρτητος του ύπνου. Το ότι μοιραζόμαστε το ίδιο κρεβάτι λίγο επηρεάζει τη σχέση μας. .

Σ' αυτή την περίπτωση, βέβαια, θα χανόταν μια από τις ελάχιστες πραγματικές απολαύσεις της κοινής ζωής: το χουζούρι στο κρεβάτι τις μέρες (εντάξει, τη μία μέρα, την Κυριακή) που δεν έχεις δουλειές. Τι γίνεται σ' αυτή την περίπτωση; Αποφασίζεις ότι ο κανόνας της ξεχωριστής κρεβατοκάμαρας θα ισχύει μόνο για τις καθημερινές; Ή ξυπνάς το πρωί της Κυριακής, φροντίζοντας να περάσεις από το μπάνιο για να πλύνεις τα δόντια σου, πριν χωθείς στο κρεβάτι δίπλα σε ένα ζεστό ακόμα κορμί;

Και σε ποιον πέφτει κάθε φορά αυτό το βάρος; Σ' όποιον ξυπνήσει πρώτος; Ή μήπως υπάρχει πρωτόκολλο, όπως στα χρόνια που οι ξεχωριστές κρεβατοκάμαρες ήταν προνόμιο των ευγενών; (οι πληβείοι συνήθιζαν -ως γνωστόν- να κοιμούνται αγεληδόν, όλοι μαζί στο ίδιο δωμάτιο). Ελπίζω να μη χρειαστεί να απαντήσω σύντομα: έχω ακόμα νωπή την ανάμνηση της εποχής που μπορούσαμε να κοιμηθούμε άνετα σε ένα μονό κρεβάτι μιας φοιτητικής γκαρσονιέρας.

 

 

 

 

Πηγή: madamefigaro.gr