Σύμφωνο συνεργασίας που καθιερώνει τις φιλικές σχέσεις και ανταλλαγές μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και της επαρχίας Henan της Κίνας, συνυπέγραψαν σήμερα στο Ηράκλειο, στην έδρα της Περιφέρειας Κρήτης, ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής του Λαϊκού Κογκρέσου της κινεζικής επαρχίας Τσου Γιαπίνγκ. Η υπογραφή του Συμφώνου πραγματοποιήθηκε σε ειδική τελετή παρουσία Κινέζων αξιωματούχων που βρίσκονται στην Κρήτη, του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Ευριπίδη Κουκιαδάκη, και της θεματικής αντιπεριφερειάρχη Θεανώς Βρέντζου-Σκορδαλάκη.

Η υπογραφή του Συμφώνου αποτελεί τη συνέχεια της προσπάθειας της πρώην Νομαρχίας Ηρακλείου, για περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο περιοχές.

Όπως τόνισαν ο περιφερειάρχης Κρήτης και ο αντιπρόεδρος της επαρχίας Henan, η συνεργασία πρόκειται να εδραιωθεί και να εξειδικευτεί στους τομείς του τουρισμού αλλά και της γεωργίας. Παράλληλα, όπως συμφωνήθηκε, θα τεθούν οι βάσεις για συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης, της τεχνολογίας, του εμπορίου και των πολιτισμικών ανταλλαγών.

Όπως ανακοινώθηκε, τον Απρίλιο του 2012 θα πραγματοποιηθεί μεγάλη τουριστική έκθεση στην επαρχία Henan, και ο αντιπρόεδρός της κάλεσε την Περιφέρεια Κρήτης να δώσει το παρών προκειμένου να υπογραφεί ειδική συνεργασία σε θέματα τουρισμού.

Ο Κινέζος αξιωματούχος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για άλλη μία φορά την Ελλάδα και την Κρήτη για τη μεταφορά χιλιάδων Κινέζων εργαζομένων από τη φλεγόμενη Λιβύη μέσω του νησιού και τον επαναπατρισμό τους στη χώρα τους.