Υπεγράφησαν από τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων  Γιάννη Διαμαντίδη, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας των ναυτεργατών για το 2010 και το 2011, μετά από μνημόνιο συμφωνίας στο οποίο είχαν καταλήξει στα τέλη Μαρτίου, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, ο οποίος την περίοδο εκείνη είχε την πλειοψηφική παρουσία στον ακτοπλοϊκό στόλο και μπορούσε να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους ναυτεργάτες. Την υπογραφή και επικύρωση των συμβάσεων για τους ναυτεργάτες επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ίδιος υπουργός, ενώ αυτό που αναμένεται τώρα είναι τη στάση θα κρατήσει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, η οποία έχει εξαγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στο Μάιο.

Άλλωστε, οι ναυτεργάτες εκτός της υπογραφής των ΣΣΕ διεκδικούν κι' άλλα αιτήματα, όπως η απορρόφηση όλων των ανέργων ναυτικών, η προστασία των θέσεων εργασίας και η ανάκληση της πολιτικής επιστράτευσής τους.


Σημειώνεται ότι το μνημόνιο συμφωνίας για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας προέβλεπε αυξήσεις 1,5% για το 2010 και 1% για το 2011 για μισθούς και για όλα τα επιδόματα των ναυτικών.