Τη φλόγα της γνώσης και της συναδέλφωσης «άναψαν» σήμερα σπουδαστές και καθηγητές του πανεπιστημίου Ισίκ της Κωνσταντινούπολης (ISIK University), οι οποίοι ξεκίνησαν, με τα ποδήλατά τους, από το τούρκικο προξενείο με προορισμό το campus του πανεπιστημίου τους. Φοιτητές και καθηγητές θέλησαν να γιορτάσουν με αυτόν τον τρόπο τα 125 χρόνια από την ίδρυση του εκπαιδευτικού συγκροτήματος που ξεκίνησε να λειτουργεί στις 14 Δεκεμβρίου 1885 στη Θεσσαλονίκη με την ονομασία «Feyziye».

Αρχικά, λειτούργησε ως δημοτικό σχολείο αλλά σύντομα δημιουργήθηκε γυμνάσιο και λύκειο στο οποίο φοίτησαν υπουργοί, νομάρχες, γιατροί και μηχανικοί. Το σχολείο λειτούργησε στη Θεσσαλονίκη μέχρι τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην συνοικία Μπεγιαζίτ, στην Κωνσταντινούπολη.

Το 1934 το σχολείο μετονομάστηκε Isik που σημαίνει «φως» και το 1996 ιδρύθηκε και το πανεπιστημιακό τμήμα όπου φοιτούν σήμερα 3500 σπουδαστές.

    «Θα ξεκινήσουμε σήμερα την ποδηλατοδρομία κουβαλώντας συμβολικά δύο δάδες με σκοπό να μεταλαμπαδεύσουμε την ιδέα της συμφιλίωσης και της γνώσης στα δύο campus του πανεπιστημίου μας, στο Μασλάκ και το Σιλέ με αφορμή την συμπλήρωση 125 χρόνων από την λειτουργία του ιδρύματος» εξήγησε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρύτανης του Ισίκ, καθηγήτρια Ναφιγιέ Γκιουνές Κιγιάκ (Nafiye G?nec Kiyak).

    Μαζί με τους Τούρκους ποδηλάτες βρίσκονται και δυο Ελληνες αθλητές, οι οποίοι θα τους συνοδεύσουν μέχρι την Ασπροβάλτα όπου θα γίνει και η πρώτη στάση. Στην Ελλάδα θα σταματήσουν άλλες δύο φορές, στην Καβάλα και στην Κομοτηνή αφού υπολογίζουν να καλύπτουν ημερησίως περί τα 80 χιλιόμετρα ενώ στο πανεπιστήμιο θα φτάσουν την επόμενη Παρασκευή, υπολογίζοντας κυρίως, «στην καθυστέρηση από την μεγάλη κυκλοφοριακή κίνηση που θα συναντήσουμε μέσα στην Κωνσταντινούπολη», όπως λέει χαριτολογώντας η πρύτανης. Στα σχέδιά τους πάντως βρίσκεται η ιδέα να επαναλάβουν τον ποδηλατικό μαραθώνιο και του χρόνου τον Μάη και ίσως να γίνει θεσμός με την ετήσια καθιέρωσή του.