Ικανοποιημένη από τη δουλειά των ελεγκτικών μηχανισμών του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος κατά την περίοδο του Πάσχα, οπότε δεν διαπιστώθηκαν φαινόμενα ελληνοποιήσεων, ως αποτέλεσμα και της λειτουργίας του προγράμματος ηλεκτρονικής διασύνδεσης όλων των σφαγείων της χώρας, δήλωσε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μιλένα Αποστολάκη, που συναντήθηκε σήμερα στα γραφεία του ΕΛΟΓΑΚ με τη διοίκησή του του, καθώς και της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων.

    «Δεν διαπιστώθηκαν ελληνοποιήσεις», δήλωσε κατηγορηματικά ο πρόεδρος του ΕΛΟΓΑΚ, Ανδρέας Γεωργούδης, προσθέτοντας ότι οι έλεγχοι στην περίοδο του Πάσχα, έγιναν σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον ΕΦΕΤ και το ΣΔΟΕ, ενώ στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών βρέθηκαν όλα τα σφαγεία της χώρας, αλλά και δεκάδες εισαγωγείς νωπού και ζώντος κρέατος.

    «Υπήρχαν ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις, σε δύο σφαγεία της Αχαϊας και της Ηπείρου, που εντοπίστηκαν να σφάζουν παράνομα», τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις που να απαιτούσαν την επιβολή κυρώσεων και προστίμων. Διευκρίνισε ότι επιδρομές έγιναν σε όλα τα σφαγεία της χώρας, ενώ σε 25 εξ αυτών, δηλαδή το 30% του συνόλου, ελέγχθηκαν εξονυχιστικά.

    Αναφορικά με τους κτηνοτρόφους, η κ. Αποστολάκη, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα στήριξης του πρωτογενούς τομέα, αφού όπως σημείωσε, αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας και ο ρόλος που καλείται να παίξει είναι σημαντικός, ιδιαίτερα εν μέσω της «πρωτόγνωρης κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα». Για τις τιμές στο γάλα, αναγνώρισε τα προβλήματα που υπήρχαν στο παρελθόν και τόνισε ωστόσο, ότι φέτος ήταν καλές, ανατρέποντας έτσι το σκηνικό των προηγούμενων χρόνων.

    Επισημαίνοντας ότι η διαρκής άνοδος της τιμής των ζωοτροφών αποτελεί το μεγάλο βραχνά των κτηνοτρόφων, η κ. Αποστολάκη σημείωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καταβάλλει κάθε προσπάθεια στήριξής τους, μέσα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Αλέξανδρος Μπαλτατζής", αλλά και από τα χρηματοδοτικά εργαλεία ΕΤΕΑΝ και Αγροτικό Τέμπμε, ώστε να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές τους και να παραμείνουν στο επάγγελμά τους. Επανήλθε δε στο υπό επεξεργασία θεσμικό πλαίσιο, που αφορά τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. «Οι περισσότερες στερούνται άδειας λειτουργίας και ίδρυσης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα», επεσήμανε, και πρόσθεσε ότι στόχος του υπουργείου είναι να πατάξει τη γραφειοκρατία και να επιταχύνει την αδειοδότησή τους, έτσι ώστε να «μπει και μια τάξη».

    Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι το πρόγραμμα "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" έχει ήδη ξεκινήσει να «τρέχει» και το υπουργείο περιμένει τις υποβολές αιτήσεων από τους παραγωγούς.

    Κακή χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο της κτηνοτροφίας ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Καμπούρης, τονίζοντας ότι παρά τις καλές προθέσεις του υπουργείου, λόγω της αύξησης των ζωοτροφών, «δυστυχώς δεν υπάρχει καμία βελτίωση».

    Σημείωσε ότι οι τιμές παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλές, σε γάλα και κρέας και τόνισε: «δεν φτάνει που το χειμώνα πουλούσαμε τα κρέατά μας στην τιμή των 3-3,5 ευρώ/κιλό, το Πάσχα δώσαμε τα αμνοερίφια σε κόστος 6 ευρώ/κιλό, έναντι των 7-7,5 ευρώ/κιλό πέρυσι».

    Προειδοποιώντας ότι εάν δεν βρεθεί λύση οι κτηνοτρόφοι θα κατέβουν πάλι στους δρόμους, ο κ. Καμπούρης, τόνισε ότι το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων καλά κρατούσε και την περίοδο του Πάσχα, ενώ χαρακτήρισε ημιτελές το σχέδιο της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των σφαγείων της χώρας. Όπως είπε, κινείται μεν στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν φτάνει αυτό. «Κάθε άδεια διακίνησης πρέπει να συνοδεύεται από το μητρώο αιγοπροβάτων του κάθε παραγωγού, το οποίο εμείς προτείναμε να αναλάβουμε εμείς, τόσο τη συμπλήρωσή του, όσο και την αποστολή του», συμπλήρωσε.

    Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης, κάλεσε τους καταναλωτές να μην δίνουν τα λεφτά τους στα μεγάλα trust και τις επιχειρήσεις, γιατί όπως είπε «κάνουν κακό στην ελληνική οικονομία και στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες».

    Τονίζοντας μάλιστα ότι «γραμμή των κρεοπωλών της χώρας» είναι να στηρίζουν τους Έλληνες κτηνοτρόφους, επεσήμανε ότι φέτος αγόρασαν κατά μέσο όρο 6,5 ευρώ/κιλό τα αμνοερίφια και τα πούλησαν 10 ευρώ/κιλό στον καταναλωτή, από 11 ευρώ/κιλό και άνω που τα διέθεταν πέρυσι. Κατήγγειλε δεν την πρακτική των μεγάλων σούπερ μάρκετ, τα οποία όπως ισχυρίστηκε, «το Πάσχα κατέβασαν την τιμή των κρεάτων στα 4 και 5 ευρώ/κιλό, με αθέμιτο ανταγωνισμό και δεν κυνηγήθηκαν από κανέναν».