Για «θολή» εικόνα που δεν αιτιολογεί με σαφήνεια και με ποια κριτήρια κατηγοριοποιήθηκαν οι Δήμοι, κάνει λόγο σε σημερινή του ανακοίνωση ο Δήμος Κορυδαλλού, για την υπαγωγή του στο πρόγραμμα εξυγίανσης στους χρεωμένους δήμους, που εξήγγειλε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι τα έσοδα του Δήμου προέρχονται αποκλειστικά από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και τα ανταποδοτικά τέλη.

Σημειώνει, δε, ότι το 2007 το προσωπικό του Δήμου σχεδόν διπλασιάστηκε με απόφαση της Πολιτείας το 2006 και την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου, τονίζοντας ότι η μισθοδοσία του προσωπικού αυτού καλύπτεται αποκλειστικά από το δημοτικό ταμείο που επιβαρύνθηκε κατά 3 εκατ. ευρώ το χρόνο, αυξάνοντας το μισθολογικό κόστος του Δήμου Κορυδαλλού κατά 43%.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι από τις αρχές του 2011 το μισθολογικό κόστος του Δήμου επιβαρύνθηκε επιπλέον κατά 2 εκατ. ευρώ, με αποφάσεις που πάρθηκαν και πάλι από την Πολιτεία ερήμην (τελεσίδικη δικαστική απόφαση για αναδρομικό επίδομα 176 ευρώ σε 234 εργαζόμενους και επιστροφή εργαζομένων συμβασιούχων με ασφαλιστικά μέτρα).

Για το πρόγραμμα εξυγίανσης για τους χρεωμένους δήμους αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, ενώ ο Δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος αναμένεται να δώσει για το θέμα συνέντευξη Τύπου. Να σημειωθεί ότι σε παλαιότερη δήλωσή του ο κ. Μιχαλολιάκος έχει υποστηρίξει ότι «όσο είναι δήμαρχος Πειραιά δεν θα δεχθεί καθεστώς μνημονίου».

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης διευκρίνισε, χθες, ότι το πρόγραμμα από όπου θα αναχρηματοδοτηθούν οι υπερχρεωμένοι δήμοι προβλέπει πάγωμα προσλήψεων, αλλά και χρηματοδότησης εκδηλώσεων, δημοσίων σχέσεων κά. Το πρόγραμμα εξυγίανσης θα περιλαμβάνει επιμήκυνση αποπληρωμής δανείων, χαμηλότερο επιτόκιο και χορήγηση περιόδου χάριτος για ορισμένες περιπτώσεις δήμων.