Την ανάκληση τριών προϊόντων ανακοίνωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων(ΕΦΕΤ). Ειδικότερα πρόκειται για φασολάκια, στα οποία παρατηρήθηκε παρουσία γυαλιού, φιστίκια με κέλυφος (αραχίδες) προέλευσης Αιγύπτου με αφλατοξίνες σε συγκέντρωση μεγαλύτερη των επιτρεπτών επιπέδων και xαλβά παραδοσιακό χειροποίητο με αμύγδαλα στο οποίο ανιχνεύτηκε παρουσία αλλεργιογόνου ουσίας (πρωτεΐνη αραχίδων), η οποία δεν δηλώνεται στην επισήμανση.

Τα φασολάκια κυκλοφορούν με την εμπορική επωνυμία «Φασολάκια πολύ λεπτά 220 g», σε γυάλινες συσκευασίες (βαζάκια) των 446 ml, καθαρού συνολικού βάρους 400 g και καθαρού στραγγισμένου βάρους 220 g.

Έχουν παραχθεί στην Γαλλία και διακινούνται στην Ελλάδα μέσω μεγάλης αλυσίδας σουπερμάρκετ.

Ενώ τα φιστίκια με κέλυφος (αραχίδες) προέλευσης Αιγύπτου διακινήθηκαν στη Λάρισα από την επιχείρηση εμπορίας ξηρών καρπών και καφέδων.

Η παρτίδα του προϊόντος, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναγράφονται στην επισήμανση της αρχικής συσκευασίας των 30kg, είναι : LOT No: 237-15-3, ημερομηνία παραγωγής 3-2-2011 και ημερομηνία λήξης ένας χρόνος μετά την ημερομηνία παραγωγής του, ήτοι 3-2-2012. Το προϊόν αφού αποσυσκευάστηκε, διακινήθηκε κυρίως χύμα.

Το προϊόν «Χαλβάς παραδοσιακός χειροποίητος με αμύγδαλα» σε συσκευασίες των 400g, με ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 31/12/2011, παρασκευάζεται από εταιρεία χαλβαδοποιίας,που εδρεύει στη Λάρισα.

Για όλα τα παραπάνω προϊόντα ο ΕΦΕΤ ζήτησε από τις εταιρείες την άμεση ανάκληση / απόσυρσή τους ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι σχετικοί έλεγχοι. Επίσης καλεί τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τα συγκεκριμένα προϊόντα, να μην τα καταναλώσουν.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

TAGS