Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο αντιδήμαρχος Χασδάι Καπόν και ο πρώην αντιδήμαρχος Νίκος Ταχιάος κατήγγειλαν «προστασία» συγκεκριμένων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ, καφέ κ.λπ.), τα οποία παραβιάζουν το νόμο περί ηχορύπανσης στη Θεσσαλονίκη. Οι καταγγελίες έγιναν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής Ποιότητας Ζωής για το ωράριο χρήσης της μουσικής στα καταστήματα, συνεδρίαση στην οποία παραβρέθηκαν, επίσης, οι καταστηματάρχες της πόλης και ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Βασίλης Σταυρίδης.

Μπουτάρης: Με... έγραψαν

«Μερικοί έχουν βρει τρόπο να παρανομούν. Έχω τύχει και εγώ ακόμη σε ανάλογη περίπτωση όταν κατήγγειλα στην Αστυνομία παράβαση καταστηματάρχη για το όριο της μουσικής... Μέχρι να έρθει το περιπολικό, η μουσική είχε κλείσει και όταν οι αστυνομικοί έφυγαν ξανάνοιξε. Έπειτα από δεύτερο τηλεφώνημά μου στην Αστυνομία, ήρθαν και πάλι αστυνομικοί στο μαγαζί, ενώ η μουσική είχε ξανακλείσει. Όταν έπιασα τους αστυνομικούς και τους κατήγγειλα το περιστατικό προσωπικά, εκείνοι με έγραψαν και έφυγαν χωρίς να ελέγξουν αν το κατάστημα διαθέτει τα απαραίτητα έγγραφα», κατήγγειλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Λίγο αργότερα ο κ. Ταχιάος περιέγραφε προσωπική εμπειρία με περιστατικό ηχορύπανσης καταστήματος στην παραλία της Θεσσαλονίκης, όπου κατοικεί και εργάζεται. Ο πρώην αντιδήμαρχος μάλιστα είπε ότι δέχεται απειλές και επιθέσεις (χάραξαν την πόρτα του σπιτιού του), ότι απευθύνθηκε σε Αστυνομία και Εισαγγελία, όμως «δεν μπόρεσα να κάνω τίποτα».

Όπως υπογράμμισε, «υπάρχει μια κομματική νεολαία που πουλάει προστασία στα καταστήματα. Δεν μπόρεσα να λύσω το πρόβλημα, διότι το μαγαζί είχε πέσει στα χέρια αυτής της νεολαίας», την οποία όμως δεν κατονόμασε.

Υπέρ της παράτασης χρήσης ωραρίου, όχι στην ηχορύπανση


Κατά τα άλλα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τοποθετήθηκε υπέρ της παράτασης του ωραρίου χρήσης της μουσικής, όμως δήλωσε κάθετα αντίθετος στα ζητήματα ηχορύπανσης.

«Υπάρχουν αυτοί που σέβονται το επάγγελμά τους και υπάρχουν και οι "πειρατές" οι οποίοι δημιουργούν προβλήματα στους νόμιμους καταστηματάρχες. Να ξέρετε ότι θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι για όσους ενοχλούν.

Αλλά θα πρέπει και εσείς μέσω των ενώσεων και των σωματείων σας να πάρετε μέτρα αυτοελέγχου», σημείωσε ο κ. Μπουτάρης απευθυνόμενος στους καταστηματάρχες που παρευρέθησαν στη συνεδρίαση.

Η επιτροπή Ποιότητας Ζωής, δε, μετά τη διαβούλευση τη Παρασκευή που έκανε με τους εμπλεκόμενους στο θέμα του ωραρίου, αναμένεται να προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο την παράταση της λειτουργίας μουσικής μέχρι τις 3 τα ξημερώματα από τις 12 τα μεσάνυχτα που ισχύει σήμερα.

Πηγή: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ