Οδηγίες στην πρεσβεία της Ελλάδος στην Άγκυρα για τη διενέργεια διαβήματος, δόθηκαν από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την έκδοση από την τουρκική πλευρά παράτυπης αγγελίας NAVTEX για διεξαγωγή στις 4 και 5 Μαίου άσκησης έρευνας και διάσωσης σε διεθνή ύδατα, με την ονομασία «Αστέρι της Ανατολής».
Αυτό γίνεται γνωστό με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), στην οποία επισημαίνεται ότι «η Τουρκία ως οφείλει και απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο ζήτησε από τις αρμόδιες Ελληνικές Αρχές την έγκριση περιοχής εντός του FIR Αθηνών, σε διεθνή ύδατα για την διεξαγωγή άσκησης έρευνας και διάσωσης».

Προστίθεται ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, με την σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων αρχών, εξέδωσε ΝΟΤΑΜ-έγκριση με τις ακόλουθες επισημάνσεις: Απαίτηση υποβολής σχεδίων πτήσης από όλα τα ιπτάμενα μέσα που συμμετέχουν στην άσκηση, υποχρέωση πτήσης όλων των ιπτάμενων μέσων πέραν των 10 ΝΜ του Εθνικού Εναέριου Χώρου, υπεύθυνο κέντρο εντός του Αθήνα FIR είναι το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Πειραιά.

Ακολούθως την ημέρα διεξαγωγής της άσκησης όλα τα με παραβατική συμπεριφορά ίχνη που εισήλθαν εντός του FIR Αθηνών, συμπεριλαμβανομένου του συνόλου αυτών που μετείχαν στην άσκηση, αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν κατά πάγια πρακτική, ενώ η τουρκική πλευρά εξέδωσε εκ των υστέρων παράτυπη αγγελία NAVTEX περί διεξαγωγής της άσκησης σε δήθεν τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης.
Κατόπιν αυτού ενημερώθηκε το ΥΠΕΞ και δόθηκαν από το τελευταίο οδηγίες στην πρεσβεία μας στην Άγκυρα για την επίδοση διαβήματος.