Η Βουλή των Ελλήνων τίμησε την μητέρα σε ειδική συνεδρίαση με τον πρόεδρο και τους εκπροσώπους όλων των πτερύγων να αναγνωρίζουν την διαχρονική συμβολή της στη δημιουργία και τη διαφύλαξη της ζωής, στην εξασφάλιση της κοινωνικής συνέχειας και τη μεγάλη συμβολή της στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. «Εκφράζουμε από αυτό εδώ το Βήμα τον σεβασμό μας προς το πρόσωπό της, καταθέτουμε τη σκέψη μας και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας, πρώτα απ’ όλα για το μεγαλύτερο δώρο που μας χαρίζει, που δεν είναι άλλο από την ίδια τη ζωή, αλλά και το άλλο πολύτιμο δώρο της, την απλόχερη και ανιδιοτελή αγάπη», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Πετσάλνικος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην εργαζόμενη μητέρα και επισήμανε ότι απαιτείται ειδική μέριμνα για τις πολύτεκνες μητέρες αλλά και τις μητέρες που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους.

Εκ μέρους της κυβέρνησης η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι σήμερα, σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης και μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων, γνωρίζουμε ότι η κάθε μητέρα είναι εκείνη που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος των συνεπειών της κρίσης, την αγωνία και την προσπάθεια.

Είναι εκείνη που πρώτη αντιμετωπίζει την ανεργία, που πρέπει να διαχειριστεί σε περίοδο στενότητας, το οικογενειακό εισόδημα, να υποστηρίξει όποιο, μέσα στην οικογένεια, μικρό και μεγάλο, υπάρχει πρόβλημα. «Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που δίνουμε τη μάχη με μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση και να οικοδομήσουμε μία νέα αναπτυξιακή πορεία, είναι αναγκαία και κρίσιμη η προάσπιση του κοινωνικού κράτους μέσα από την έμπρακτη στήριξη της μητρότητας, τη διασφάλιση των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, τη σωστή λειτουργία των βρεφικών σταθμών, την αναβάθμιση της παιδείας και την επέκταση του ολοήμερου σχολείου σε ένα δύσκολο δημοσιονομικό περιβάλλον. Αυτοί είναι και πρέπει να είναι οι σταθεροί στόχοι και η ευθύνη μας», πρόσθεσε.

«Η δημογραφικά αρνητική πορεία επιβάλλει να ληφθούν περισσότερα μέτρα ενθάρρυνσης, προστασίας και στήριξης της μητρότητας. Η μετατόπιση της ηλικίας του γάμου και της απόκτησης παιδιών, η πραγματικότητα της μητέρας χωρίς γάμο ή σύντροφο είναι προβλήματα που απαιτούν έγνοια και νέες ρυθμίσεις. Στην προστασία της μητρότητας στηρίζεται η συνέχεια και η ύπαρξη του Έθνους», είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Δ. Σιούφας.

«Υποχρεούμαστε όλοι με πίστη στις πανανθρώπινες αξίες και στη διαχρονική ηθική να σταθούμε αρωγοί και να βοηθήσουμε το έργο της μητέρας που με παροιμιώδη και ανυστερόβουλο τρόπο με αξιοθαύμαστη δύναμη και με άδολη αγάπη και με μεγαλείο ψυχής επιτελεί», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μ. Μπεντενιώτης.

Εκ μέρους της ΝΔ, η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά επισήμανε ότι ο στόχος να διασφαλίζουμε τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν την εναρμόνιση, τη συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή, την ισότιμη πρόσβαση των γυναικών στην αγορά εργασίας παραμένει ζωντανός. «Σήμερα υπάρχει μια άλλη παράμετρος. Τίθεται θέμα επιβίωσης για κοντά ένα εκατομμύριο ανέργους, ενώ οι περισσότεροι απ’ αυτούς είναι γυναίκες και νέοι άνθρωποι σε ένα περιβάλλον απαισιοδοξίας και σε μια κοινωνία σε απόγνωση», τόνισε.

Ο Γιάννης Γκιόκας (ΚΚΕ) ανέφερε πως αυτό που για το κόμμα του έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το κατά πόσο στις σημερινές συνθήκες προστατεύεται και αναγνωρίζεται, όχι με τα λόγια αλλά στην πράξη, αυτό που ονομάζουμε «κοινωνικός ρόλος της μητρότητας» κι αυτό δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο τη σχέση των δύο φύλων: πρωτίστως αφορά την ευθύνη του Κράτους απέναντι στη μητέρα και απέναντι στην οικογένεια κι «εδώ διαπιστώνουμε μία σειρά από αρνητικά και ανησυχητικά φαινόμενα, που δείχνουν ότι αυτή η προστασία κάθε άλλο παρά διασφαλισμένη είναι».

Από τον ΛΑΟΣ η Ουρανία Παπαδάκη - Παπανδρέου ανέφερε ότι όλοι οφείλουμε καθημερινά και όχι επετειακά να υποκλινόμαστε στη μάνα μας, στη μάνα των παιδιών μας και κυρίως με το χέρι στην καρδιά να διερωτηθούμε αν σαν πολιτεία, σαν κοινωνία, σαν άτομα μεμονωμένα τιμούμε και στηρίζουμε ουσιαστικά και με πράξεις τον ιερό πυλώνα της ζωής μας, τη μάνα μας. Κατέληξε επισημαίνοντας πως η ενδεχόμενη, παραδείγματος χάρη, κατάργηση της ισόβιας σύνταξης της τρίτεκνης και πολύτεκνης μάνας είναι μια τρανή απόδειξη της υποκρισίας.

«Ενώ σε όλες αυτές τις επετείους τιμάμε τη μάνα δι’ ημάς, δεν τιμάμε συνήθως τη μάνα καθεαυτή, τη μάνα για κείνη, για τον εαυτό της. Και δεν την τιμά ούτε η πολιτεία, αλλά πολύ συχνά ούτε και η κοινωνία. Η μητρότητα δεν προστατεύεται. Θεωρείται «προσόν» απόλυσης πολύ συχνά, μην το ξεχνάμε. Χιλιάδες νέα ζευγάρια αποφεύγουν την τεκνοποίηση. Αποφεύγουν τη χαρά της μητρότητας νέες γυναίκες λόγω της επισφάλειας, της απειλής της ανεργίας και όλα αυτά», σημείωσε ο Θ. Δρίτσας από τον ΣΥΡΙΖΑ.